tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

07.01.2016

Trakya’da lavantalar açacak

Trakya’da lavantalar açacak

Isparta ile özdeşleşen lavanta artık Trakya’da da geniş çapta üretilecek. Edirne’de 6 farklı lavanta çeşidine ait toplam 6 bin lavanta fidesinin dikimini gerçekleşti.

Edirne’de Bulgaristan Tıbbi Bitkiler Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen 6 bin lavanta fidesinin dikimi yapıldı. İlk etapta 200 dekarda gerçekleştirilecek olan üretimle başarıya ulaşılması planlanıyor. Altı farklı çeşitte olan lavantalar Trakya bölgesinde çiçek sektörünü canlandıracak.

Fransa ilk sırada

Türkiye’de lavanta üretiminin yaygın olmadığını, lavanta üretimi için Trakya’da potansiyel olduğunu ifade eden Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, hedeflerinin ilk aşamada dünya lavanta üretiminde 2. sırada yer alan Bulgaristan’ı geçmek olduğunu belirtiyor. Dünya lavanta üretiminde ilk sırayı ise 40 bin dekarın üzerindeki üretimiyle Fransa alıyor.

Yamaç alanlar için ideal

Trakya Bölgesi’nde lavanta yetiştirilmesi için Lalapaşa ve Süloğlu gibi tarımsal anlamda marjinal alanlar yer alıyor. Özellikle yamaç alanlar için çok uygun bir bitki olan lavantanın ekonomik ömrü ise yaklaşık 10 yıl civarında. Daha sonraki evrelerde budama işlemi ile üründen 10 yıl daha verim alınabiliyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.