Trakya’da üretimi 3 yıl önce duran Alpullu Şeker Fabrikası yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin ilk şekerini üretme unvanını elinde bulunduran fabrika hedefini 200 bin ton olarak belirledi.
Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde bulunan Alpullu Şeker Fabrikası 3 yıllık aranın ardından yeniden şekerpancarı işlemeye hazırlanıyor. Trakya’da son yıllarda şekerpancarı üreticileri büyük oranda farklı ürünlere yönelmiş, 2013 yılında 16 bin tona düşen üretim fabrikanın kapısına kilit vurmuştu.
Üreticiler ikna edildi
Bir zamanlar 600 bin ton şekerpancarı işleyen fabrikayı yeniden canlandırmak için 3 yıldan bu yana uğraş veren fabrika yetkilileri, görüştükleri birçok üreticiyi ekime ikna etmeyi başardı. Geçtiğimiz yıl kooperatif tarafından alınan söküm makineleri de maliyet ve işçi sorununun giderileceği beklentisini arttırdı.
Bu yıl çalışmaya başlamak zorunda
“Gece gündüz demeden, köy köy gezip şekerpancarının Trakya için ne kadar önemli olduğu konusunda üreticileri bilgilendirdik” diyen Fabrika Müdürü Fikri Cömert, “Fabrikamız eğer 2016’da da çalışmazsa bir daha çalışmasına imkan yok. Çünkü malzemeler erozyona uğruyor” diye konuşuyor.
En az 100 bin ton pancar gerekli
Fabrikanın yeniden faaliyete geçmesi için Trakya’da en az 100 bin tonluk şekerpancarı üretimi gerekli. Bu da 15 bin dekarlık bir üretim alanına denk geliyor. 2013’te 16 bin tona düşen üretim 2015’te 60 bin tona çıkartılmış, ancak bu yeterli olmamıştı. Bu yıl ise 200 bin tonluk üretime ulaşılması bekleniyor. Böylece 100 milyon TL civarında katma değer yaratmak hedefleniyor.
Türkiye’nin ilk şekerini üreten fabrika
1926 yılının 26 Kasım’ında işletmeye açılan Alpullu Şeker Fabrikası Türkiye’nin ilk şekerini üretmiş olma unvanını taşıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle kurulan tesiste aynı zamanda hem konaklama hem sosyal olanaklar sunan lojmanlar da bulunuyor.