tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.3.2016

İlk şekeri üreten fabrika geri dönüyor

İlk şekeri üreten fabrika geri dönüyor

Trakya’da üretimi 3 yıl önce duran Alpullu Şeker Fabrikası yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin ilk şekerini üretme unvanını elinde bulunduran fabrika hedefini 200 bin ton olarak belirledi.

Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde bulunan Alpullu Şeker Fabrikası 3 yıllık aranın ardından yeniden şekerpancarı işlemeye hazırlanıyor. Trakya’da son yıllarda şekerpancarı üreticileri büyük oranda farklı ürünlere yönelmiş, 2013 yılında 16 bin tona düşen üretim fabrikanın kapısına kilit vurmuştu.

Üreticiler ikna edildi

Bir zamanlar 600 bin ton şekerpancarı işleyen fabrikayı yeniden canlandırmak için 3 yıldan bu yana uğraş veren fabrika yetkilileri, görüştükleri birçok üreticiyi ekime ikna etmeyi başardı. Geçtiğimiz yıl kooperatif tarafından alınan söküm makineleri de maliyet ve işçi sorununun giderileceği beklentisini arttırdı.

Bu yıl çalışmaya başlamak zorunda

“Gece gündüz demeden, köy köy gezip şekerpancarının Trakya için ne kadar önemli olduğu konusunda üreticileri bilgilendirdik” diyen Fabrika Müdürü Fikri Cömert, “Fabrikamız eğer 2016’da da çalışmazsa bir daha çalışmasına imkan yok. Çünkü malzemeler erozyona uğruyor” diye konuşuyor.

En az 100 bin ton pancar gerekli

Fabrikanın yeniden faaliyete geçmesi için Trakya’da en az 100 bin tonluk şekerpancarı üretimi gerekli. Bu da 15 bin dekarlık bir üretim alanına denk geliyor. 2013’te 16 bin tona düşen üretim 2015’te 60 bin tona çıkartılmış, ancak bu yeterli olmamıştı. Bu yıl ise 200 bin tonluk üretime ulaşılması bekleniyor. Böylece 100 milyon TL civarında katma değer yaratmak hedefleniyor.

Türkiye’nin ilk şekerini üreten fabrika

1926 yılının 26 Kasım’ında işletmeye açılan Alpullu Şeker Fabrikası Türkiye’nin ilk şekerini üretmiş olma unvanını taşıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle kurulan tesiste aynı zamanda hem konaklama hem sosyal olanaklar sunan lojmanlar da bulunuyor.


Yorumlar
  • Yavuz BATUR

    Bu fabrika bir çok bakımdan son derece önemlidir ; öncelikle yeni cumhuriyetimizin sayileşme, finansal ve sosyal gelişme hedefinin vitrinidir. Yerleşkesi içinde bulunan sosyal tesisleri, lojmanları, vs. ile tam bir aydınlanma yuvasıdır. Ayrıca halkının ana ihtiyaç maddelerinden birini üretmek üzere bir üçüncü dünya ülkesinde kurulmuş ilk fabrikadır; böylece Cumhuriyetimiz daha önceki dönemin eti, sütü, şekeri, unu, bezi, vs... dışarıdan alan sömürge modeli yerine, kendi imkanlarımla üretebilirim modeline geçtiğini dünya aleme ilan etmiş, bu fabrika Ulu Önderimizin "ekonomik bağımsızlık" hedefine en büyük hizmeti yapmıştır. Bu fabrika aynı zamanda diğer şeker fabrikalarını kuracak insan ve makine altyapısını da hazırlamıştır. Ayrıca şeker şirketi ülkemizde sonraları unutulan planlı, programlı, sözleşmeli üretim modelini getirmiş, geliştirmiş ve üreticileri eğiterek, ekipmanlarını tamamlayarak, kaliteli tohum kullanımını, sulama yapmasını, vs. bir çok şeyi öğretmiştir. Sonuçta her türk gencinin gezip görmesi gereken ve yaşatılması gereken bir cumhuriyet anıtıdır !

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.