E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Mart sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Belli durumlarda insan sağlığı için risk oluşturan şeker maddesi yaprakbitleri için ise ölümcül olabiliyor. Uzmanlar zararlı böceklerden korunmak için yaprakbitlerinin bu duyarlılığından faydalanmayı hedefliyor.
paylaş
Sürdürebilir Tarım ve İklim Değişikliği Komisyonu’nun yayınladığı rapor, değişen koşullara uyum sağlamak ve doğayla daha üst bir düzeyde bütünleşmek için, tarıma önyargısız ve bilimsel bir gözlükle bakmak gerektiğini ortaya koyuyor.
Almanya’da arıların ölümüne yol açtığından şüphelenilen bir pestisit türünün üzerindeki kullanım yasağı kısmen kaldırıldı. Karar, Pestisit Faaliyet Ağı’nın ”ticari çıkarların doğanın önüne geçirilmesi” yönündeki eleştirilerine maruz kalırken, karar alıcılar kimyasal ilaçların kontrollü bir şekilde uygulandığını savunuyorlar.
Krizle boğuşan Yunanistan'da tarımsal alanların yurttaşlara kiralanması projesi, alım gücü düşen ve işsizlikle karşı karşıya olan kentli nüfusa adeta 'haydi gel köyümüze geri dönelim' dedirtiyor.
Güney Amerika kıtasının soya stoklarının hızlıca azalmaya başlaması ve Çin gibi ülkelerin artan talebi, soya fiyatlarının dalga boylarını giderek yükseltiyor
Almanya'da her yıl kişi başına ortalama 81,6 kilo yiyeceğin çöpe atıldığını bildiren Alman hükümeti, israfı önleyecek çözümler için harekete geçti.
Yunanistan'da alım gücünü artırmak amacıyla yaklaşık bir hafta önce başlayan “Patates Hareketi” yoğun ilgi görüyor. Hareket, tarım ürünlerinin üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde ulaştırılması temeline dayanıyor.
Dünyanın ikinci büyük pamuk üreticisi Hindistan, pamuk ihracatını durdurduğunu açıkladı. Kararla birlikte yükselen pamuk fiyatları piyasada tedirginlik yaratıyor. Hindistan’ın aldığı karar Türkiye’de pamuk ekimine olan ilgiyi artıracak mı bunu zaman gösterecek.
Brezilya’da tarımsal üretim ve ihracatta hızlı bir artış yaşanıyor. Ancak uzmanlar tarım alanlarındaki hızlı büyümenin yağmur ormanlarını tehdit etmesinden endişe ediyor.
Siyasi gerilimlerinin doruğa ulaşmasına karşın İran geçtiğimiz günlerde ABD’den 120 bin ton buğday alımı gerçekleştirdi. Bu gelişme, gıdanın dünya politikalarında en temel belirleyenlerden biri olduğunu ispatlar nitelikte.
Avustralya’daki Tahıl Araştırma ve Geliştirme Derneği (GRDC), dona bağlı olarak yaşanan ekonomik kayıpları en aza indirmek için don dayanımı yüksek olan yeni buğday ve arpa türlerinin geliştirilebileceğini öngörüyor.
ABD’li bilim insanı Lance Niemann, soya bazlı ilk su yalıtım malzemesini geliştirdi.
Rusya’nın 18 yıldır hayalini kurduğunu Dünya Ticaret Örgütü üyeliği tarım sektörünü zor durumda bırakacak. Tarım ürünlerinde uygulanan koruma duvarlarının yüzde 30 civarında düşecek olması sektör yetkililerini harekete geçirdi.
Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (NTNU) yapılan araştırmalar, tohumlarında ürettiği zehirli maddeleri azaltarak kolza bitkisini daha yenebilir kılan bir genetik program geliştirdi. Şimdi bilim adamları aynı yöntemi kenevir üzerinde de uygulayarak bu bitkiyi yenilebilir kılmayı hedefliyor.
ABD ile AB önceki gün organik gıda anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaya göre, bundan böyle ABD ile AB arasında organik gıda sertifikaları karşılıklı olarak tanınacak. Böylece Avrupa'daki 50 milyar dolarlık organik gıda pazarı ABD çiftçisine açılacak.
Sunuş Yeni GDO kararları ne anlama geliyor?
Bilge ALNIAK bilge.alniak@tarlasera.com
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!