tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.4.2014 08:20:29

Tahıllar sinek alıcılarıyla korunuyor

Avustralya’da daha önce sayıları tükenmek üzere olan arıları kontrol etmek için uygulanan alıcı sistemi, şimdi de tahıllara zarar veren meyve sinekleri için uygulanmaya başladı. Avustralya’da geçtiğimiz sene insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle Dimetoar ve fenthion ilaçlarının kullanımının yasaklanması, meyve ve tahıl arazilerini meyve sineklerinin saldırısına açık hale getirdi. Sineklerin her yıl 26 milyon Avustralya doları değerinde zarar meydan olduğu bildiriliyor. Bu soruna çözüm arayan bilim insanları, daha önce Tazmanya arılarının kolonilerini korumak için uygulanan yöntemi denemeye karar verdi. Meyve sineklerine 2,5x2,5 mm büyüklüğünde radyo frekans tanımlama (RFID) çipleri yerleştiriliyor. Böylece sinek sürüsünün geçtiği belli noktalar tespit ediliyor. Tespit edilen noktalara, kısırlaştırılmış erkek sinekler salınıyor ve bu şekilde zararlı böcek nüfusunun azaltılması amaçlanıyor. Bilim insanları, RFID alıcılarla kısır sineklerin salınması gereken en iyi noktayı tespit edeceklerini belirtiyor. Aynı zamanda çiplerin boyutunu da 1,5x1,5 mm’ye indirmeyi hedefliyor. RFID alıcıların en iyi tuzak kurulacak yerlerin belirlenmesi de yardımcı olması bekleniyor. Ayrıca, henüz ilaç kullanılmayan bölgelerin olası sinek istilalarına karşı da korunması amaçlanıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.