14.5.2014 12:06:52
Küresel ısınma tarım ürünlerini bozuyor
Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından Nature dergisinde yayınlanan makalede, atmosferde artan karbondioksit gazının, buğday ve benzeri diğer kabuklu tarım ürünlerindeki demir, çinko ve protein miktarlarını azalttığı belirtildi. Bilim insanları iklim değişiminde bu gelişmenin sağlığa zarar veren en büyük tehlike olduğuna dikkat çekiyor.
Harvard Üniversitesi’nden Samuel Myers önderliğinde araştırma yapan bir grup, ABD’nin Massachusetts eyaletinde 7 alanda, Avustralya ve Japonya’da uzun yıllar incelemeler yaptı. Yapılan incelemelerde, karbondioksit değerlerinin yükseldiği belirlenen bölgelerdeki buğday, pirinç, soya, mısır, darı ve bezelyedeki besin değerleri ölçüldü.
İnceleme sonucunda yapılan kontrollerde, buğdaydaki çinko miktarının yüzde 9,3 oranında, demir miktarının ise 5,1 oranında azaldığı saptandı. Aynı zamanda pirinç, soya ve bezelyedeki besin değerlerinin de düştüğü gözlendi. Protein oranları da buğdayda yüzde 6,3 oranında, pirinçte ise 7,8 oranında azaldı. Darı ve mısırın ise karbondioksit artışından etkilenmediği görüldü.
Besin değeri düşen tarım ürünlerinde, bu düşüşün nasıl gerçekleştiği tam olarak bilinmiyor. Dünya genelinde araştırmacıların açıklamalarına göre, 2 milyar insan çinko ve demir eksikliğinden dolayı sağlık problemleri yaşıyor. Bilim insanları, iklim değişikliğinin gıda ürünleri üzerindeki olumsuz etkisine karşı, dirençli başka tür bitki çeşitleri üretmek gerektiğini belirtiyor.
|