tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.7.2014 09:10:39

Toplu taşımada bitkisel yakıt

Yunanistan’da bir süredir, ileride toplu taşımada kullanılması planlanan doğa dostu yakıtlar için bazı bitkiler üretiliyor. Yetiştirilen bitkilerin yağ içerikleri, Akdeniz iklimine uyumu, verimliliği ve toprak türlerine olan uygunluğu araştırılıyor. Bitkilerin yetiştirilmesinde çalışan ziraat mühendisi Myrsini Christou, “Kunduz bitkisi Akdeniz ikliminde yetişir ve bir yıllık ömrü vardır. Senede hektar başına 4-5 ton üretiyoruz. Yağ oranı çok yüksek ve içeriğinin neredeyse yarısını kapsıyor. Kufeya bitkisi ise hala deneme sürecinde. Verimi çok düşük. Hektar başına sadece 1 ton yetiştirebiliyoruz. Yağ oranı ise yüzde 20 civarında. Yalancı safran bitkisini Asya’dan getirdik ancak Akdeniz bitki örtüsüne uyum sağladı. Güz ve ilkbahar mevsimlerinde bile yetişen her toprak türüne uygun bir bitki” diyerek yetiştirilen bitkilerin bazılarını tanıtıyor. Fransa’nın Lille şehrindeki laboratuvarlarda bitkilerin içerikleri araştırılıyor ve günümüzde kullanılan fosilleşmiş yakıtların yerini alıp alamayacağı kontrol ediliyor. Lille Üniversitesi Kimya bölümünden Franck Dumeignil, “Gerçek bir makinede test ettiğimiz yeni bir uçak yakıtı geliştirdik ve 15 metreküplük yakıt karışımı elde ettik. İçeriğinin yüzde 10 ila 20’lik kısmını bitkilerden elde ettiğimiz yeni doğal yakıt oluşturuyor. Bu yeni bitkisel içerik, yakıtı daha randımanlı hale getirdi ve çevreyi daha az kirletiyor” açıklamasında bulundu. Bitkilerden elde edilen doğal yakıtın atıkları ise zararsız bir şekilde geri dönüştürülüyor. Yunanistan Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nden Kyriakos Panapoulos, “Doğal içeriğe sahip bu atıklardan gaz elde ettikten sonra geriye sadece külleri kalıyor. Külün içerisinde çok az miktarda potasyum, kalsiyum ve demir gibi kimyasal maddeler bulunuyor. Tüm bu içerik, bitkiler tarafından topraktan emilebilir. Gaz elde etme işleminden sonra bunları toprağa gübre olarak bırakıyoruz. Böylece bitkisel içeriği tamamıyla doğaya geri döndürüyoruz” diyor.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.