tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.5.2014 07:35:35

Bitkiler birbirini uyarıyor

Japon bilim insanları, Amerikan Akademi ve Bilimler Dergisi PNAS’de kaleme aldıkları bir makalede, domates, tütün ve mısır gibi bitkilerin kendilerine zarar veren böceklere karşı birbirlerini uyardıklarını bildirdi. Yapılan araştırma sonucunda, bitkilerin haşerata karşı diğerinin hazırlanmasını sağlayacak bir savunma maddesinin ön aşamasını hazırladıkları gözlemlendi. Daha önce bitkiler üzerinde yapılan araştırmalarda, bazı bitkilerin zararlı böceklerin saldırılarına karşı uçucu bir kimyasal salgıladıkları ve bu salgı sayesinde aynı cins diğer bitkilerin daha kuvvetli korunma maddeleri salgıladıkları belirlenmişti. Fakat araştırmacılar bu olayın nasıl gerçekleştiğini şimdiye kadar açıklayamamıştı. Yamaguchi Üniversitesi’nde Japon araştırmacı Kenji Matsui önderliğinde yapılan testlerde, izole edilmiş ve hava akımları kontrol altında tutulan bir mekanda domates bitkileri incelendi. Japonya’da Asyalı pamuk kurdu adı verilen ve domates bitkisini yiyerek imha eden spodoptera litura isimli larvayı inceleyen araştırmacılar, larva tarafından saldırıya uğrayan bitkilerdeki (z) -3- Hexenyl-Vicianosid (HexVic) adı verilen kimyasal türünün büyük oranda arttığını saptadı. HexVic isimli madde, asya kurdu adı verilen larvanın büyümesini engelliyor. Ayrıca hava akımında yapılan incelemede de bu maddenin aslını teşkil eden (z)-3- Hexenol bulundu. Hexenol, haşerata karşı daha etkili olan HexVic’in üretilmesi için gereken ilk madde. Deney sonucunda, domates bitkisinin yalnızca kimyasal uyarı yapmadığı, aynı zamanda diğer bitkilerin ihtiyaç duyduğu daha etkili kimyasal maddenin üretimi için gerekli olan temel maddeyi de salgıladığı ifade edildi. Araştırmacılar, uyarıcı sinyalleri tütün ve mısır gibi başka bitkilerde de tespit ettiler. Hem mısır hem de tütün bitkisi, zararlı böceklerin saldırıları karşısında kimyasal bir madde salgılıyor. Hava akımı ile birlikte bu madde, henüz saldırıya uğramamış diğer bitkilere ulaşarak onları uyarıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.