tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.7.2014 08:59:27

Çöpten alternatif enerji

ABD’de geliştirilen yeni teknolojiyle, bir firmadan gelen çürümüş sebze ve karton gibi çöpler değerli hale getiriliyor. Santral Müdürü Randy Garett, “Çöp sahasına yollanacak çöpleri alıp, yarısını biyoyakıta dönüştürecek ve etanole çevirecek süreçten geçiriyoruz” diyor. ABD’deki enerji arzının yüzde 10’unu oluşturan etanolün neredeyse tamamı mısırdan üretiliyor. Bu durum, besin ve yakıt tüketimi arasında rekabet yarattığı ve besin fiyatlarını yükselttiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Bu yıl başka santrallerde de mısır koçanı, buğday sapı ve diğer bitkisel maddelerin selülozundan etanol üretilmesi planlanıyor. Bitkisel maddelerden üretilen enerji, fosil yakıtlara göre daha az sera gazı üretimine neden oluyor. Ancak selülozdan etanol üretiminin de zor bir çalışma olduğunu söyleyen Illinois Üniversitesi tarım ekonomisti Madhu Khanna, “Bu üretimi laboratuvarda gerçekleştirmeyi biliyoruz. Asıl sorun, bunu sürekli, düşük maliyetli ve büyük ölçekte gerçekleştirebilmek” diyor. Khanna, düşük maliyetli üretim gerçekleşse bile aynı zamanda üretilen etanolün tüketilmesi gerektiğini de belirtiyor ve ekliyor: “Yalnızca birkaç araç modelinde yüksek etanollü yakıt kullanılabiliyor. Bu araçların sayısı artmadıkça, çöpten üretilen yakıta talep de sınırlanmış olacak.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.