tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.7.2014 11:02:13

Elektronik şirketleri tarıma yöneliyor

Japonya’da bulunan elektronik şirketleri, atıl halde bulunan fabrikalarında tarım yapıyor. Japon elektronik endüstrisinin sıkıntılı dönemlerinin ortasında kalan Fujitsu bu şirketlerden biri. Üç fabrikasından birini 2009 yılında kapatan şirket, önceleri ileri teknoloji cihazların üretildiği odalarını şu anda steril ve tozsuz bir ortama dönüştürdü ve burada 30 kişilik bir ekiple marul üretimi yapıyor. Televizyon ve akıllı telefon piyasalarında Güney Kore ve Çin’deki rekabetle uğraşan pek çok Japon elektronik şirketi de tıpkı Fujitsu gibi boşta duran fabrikalarını tarıma yönlendiriyor. Haziran ayında Fujitsu’nun Aizu Wakamatsu şehrindeki firmasında marul satmaya başlaması üzerine Toshiba da Tokyo yakınlarındaki 20 yıldır kullanılmayan bir disket şirketinde sebze yetiştirmeye başlayacağını belirtti. Aynı şekilde Panasonic firması da bu sene içinde ıspanak ve diğer sebzeleri üretmek için kullanılabilecek ve bilgisayar programlarıyla kontrol edilecek seralar satacağını bildirdi. Sharp firması ise geçtiğimiz sene Dubai’de kapalı bir alanda ışıklandırma ve hava temizleme teknolojilerini kullanarak çilek üretimi konusunda laboratuvar testlerine başladı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve hükümeti de ülkede yaşanan bu gelişmeleri destekliyor. Küçük tarım alanlarında çalışan yaşlı üreticiler tarafından yönetilen ve bu yüzden gıda fiyatlarının yükselmesine yol açan sistemi değiştirip Japonya'daki tarım uygulamalarını yeniden düzenlemeyi düşünen Başbakan Abe, büyük şirketlerin tarıma yönelmesi sonucunda fiyatların düşeceğini tahmin ediyor. Fijutsu firmasında sebze üretimi yapan çalışanlar, marulun yetiştiği ortamın sterilliğini korumak için laboratuvar önlükleri giyip maskeler takıyor. Bitkiler, toprak yerine damlalıkla gübre ve besinlerin verildiği bir suyun içinde yetişiyor. Fujitsu firması, marulları bu şekilde yetiştirmelerinin nedeninin potasyum oranını azaltmak olduğunu ve böylelikle Çin'de giderek artan yaşlı nüfusuna hitap ederek böbrek yetmezliği olanlar için de üretilen sebzenin tüketilebileceğini belirtiyor. Ancak yüksek teknolojilerle üretilen marulların bir bedeli de bulunuyor. Tokyo yakınlarındaki bir süpermarkette ufak bir poşet dolusu Fujistu marulları, geleneksel yöntemlerle üretilen marullara göre 1 dolar daha fazla fiyata, yani 3 dolara satılıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.