E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ekim sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Amerika’daki California Üniversitesi’nde nano-mühendisler, glikoz dahil birkaç kimyasala tepki veren ileri teknoloji biyo-mürekkep geliştirdi.
paylaş
ABD'de tarım üretiminde önemli bir yere sahip Kaliforniya eyaletinde, kış aylarının yine az yağışlı geçmesi nedeniyle kuraklığa karşı önlemler alınmaya başlandı.
Toprağın karbon deposu olan organik maddelerin, iklim değişimine karşı savunmasız olduğu ortaya çıktı.
Hindistan’ın Chennai şehrinde bir üretici, pestisitlerin içindeki toksik bileşenlere alerjisi olduğu için, sadece ağaç yapraklarını kullanarak bitkisel bir pestisit geliştirdi.
Işık teknolojisi kimyasal pestisitlere alternatif olmaya hazırlanıyor. Florida’daki Işık Bilimi Grubu, LED ve lazer ışıklarının böcekleri yok etmek için kullanılabileceğini keşfetti.
Anavatanı Endonezya’da bulunan Banda Adaları olan Hint cevizi ya da ‘küçük hindistan cevizi’ özellikle gurmelerin çok sevdiği bir baharat olarak biliniyor.
Kenya’daki Jomo Kenyatta Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yeni bir şeker kamışı çeşidi geliştirdi. Çeşit diğer bitkilere oranla çok daha hızlı büyüyor.
ABD’de karıkta köpüren bir böcek ilacı icat edildi. Sistem 500 litrelik bir su tankı ve 120 litrelik bir ilaç tankını herhangi bir ekim makinesine monte edebilen bir teknolojiyle çalışıyor.
Hong Kong’da açılacak olan yaklaşık 80 hektarlık tarım parkı için üreticilere çağrı yapıldı. Projenin hedefi yerli üretimi arttırmak.
İrlandalı bilim adamları arpanın içinde yetişen mantarın hastalıkları önlediğini keşfetti. Araştırmalar sonuç verirse bitki korumada biyolojik bir yöntem olarak mantarlar kullanılabilecek.
Son yıllarda lezzet dünyasına bomba gibi düşen Batı Afrika kökenli mucize meyvesi, normalde birçok kişinin yanına bile yanaşmadığı ekşi ya da acı yiyecekleri adeta baklava gibi yediriyor.
İlk bakışta bir ahududu ya da böğürtlen sanılan Loganberry, aslında bu iki meyvenin ‘karışımı’. Loganberry’nin isim babası ise ABD’li avukat ve bitki yetiştiricisi James Harvey Logan.
Çernezyom kuşağında yer alan Ukrayna, verimli toprakları sayesinde son zamanlarda yatırımcıların en çok rağbet ettiği ülke haline gelmiş durumda.
Gelişmekte olan ülkelerde, ürünün aile üreticilerinden seçilmesi, hükümetlerin kırsal yoksulluk ile verdiği mücadeleye katkıda bulunuyor.
Çin'de yetişen liçi meyvesi son zamanlarda global pazarlarda da dikkat çeken bir meyve.
Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün yeni yayınlanan kitabına göre; iklim değişimiyle başa çıkmanın gizli çözümü genetik çeşitlilikten geçiyor.
Son yıllarda Türkiye’de ismi daha çok duyulmaya başlayan argan yağı, yalnızca Fas’ta yetişen ve her mevsim yeşil kalan argan ağacının yemişlerinden yapılıyor.
İspanya’da zeytinyağı artıklarından ısı ve elektrik üretmek için deneysel bir sistem başlatıldı. Sistem çevresel zararı azaltmak ve organik atıkları enerjiye çevirmek için umut verici.
Norveç küresel ısınmanın tehdit ettiği yüz binlerce bitki türü ve sebzenin tohumlarını saklayan dev bir “yeraltı kasasına” ev sahipliği yapıyor.
Nanoteknoloji her şeyi küçültmeye devam ediyor. Çok yakında üreticiler ürünlerini nanopestisitlerle koruyabilecek.
Macar sanatçı Agnes Denes yaklaşık 35 sene önce New York’un göbeğinde gerçekleştirdiği Buğday Tarlası projesiyle çok konuşulmuştu. Şimdi ise sıra Milano’ya geldi.
Dünya nüfusu artarken tarım arazileri ve tatlı su kaynakları daha değerli hale geliyor. Bu yüzden Çin çevre ülkelerdeki tarıma elverişli arazilerin neredeyse tümünü satın alıyor.
Brassicaceae yani turpgiller ailesine ait olan, silindir şekliyle adeta bir havuca benzeyen beyaz turp, Asya ülkelerinden dünyaya yayılmış, kullanımını çok yönlü bir sebze.
NASA topraktaki nem miktarını ölçmek için Dünya’yı uzaydan gözlemleyecek. Uzaya bir uydu fırlatan NASA, bilimadamlarına kuraklık izleme ve sel tahminleri için yardımcı olacak.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!