tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.3.2015 09:35:55

Yatırımcıların gözdesi Ukrayna

Çernezyom kuşağında yer alan Ukrayna, son zamanlarda yatırımcıların en çok rağbet ettiği ülke haline gelmiş durumda. Şubat ayında tarlasera.com, su sıkıntısı çeken Çin'in de Ukrayna’nın yüzölçümünün yüzde 5’i kadar araziyi satın aldığını ve buralarda yatırıma başladığını duyurmuştu. Son gelen haberlere göre şimdi de sıra Almanya’da. Verimli topraklarıyla Ukrayna, dünyanın en yüksek tarımsal üretim potansiyeline de sahip. Başta buğday olmak üzere, mısır, arpa, patates, şeker pancarı ve ayçiçeği yetiştirilen Ukrayna, ayrıca bu ürünlerin ihracatıyla da dünya pazarında büyük bir paya sahip. Ayrıca, son 10 yılda da Avrupa Birliği’nde artan biyoyakıt talebi sebebiyle son 10 yılda büyük tarım şirketleri de ülkeye yatırımı iyice arttırdı. Çünkü tarlasera.com’da dün (23 Mart Ptesi) yer verdiğimiz gibi, tahıl ürünlerinden biyoyakıt üretimi rahatlıkla yapılıyor ve Ukrayna’da üretilen ürünler de bu iş için oldukça elverişli. Bu sebeple özellikle son 10 yılda Ukrayna’daki kanola arazileri de genişletilmiş durumda. Elde edilen ürünün yüzde 90’ı ise Avrupa’ya ihraç ediliyor. Tüm bunlar da büyük tohum şirketlerine sahip Almanya’nın da dikkatini çekti ve Alman yatırımcılar da gelecek vaat eden bu topraklara büyük yatırımlar yapmaya başladı. Ukrayna’nın sahip olduğu 32 milyon hektarlık tarıma elverişli arazi, Almanya’nın toplam yüzölçümünün iki katı. Çernezyomla gelen verim Yarı nemli step bölgelerinde, yağışın bol olduğu yerlerde görülen kara toprak ya da asıl ismiyle “çernezyom”, dünyanın en verimli toprağı. Türkiye’de de Karadeniz Bölgesi’nde görülen çernezyom, humusça zengin ve yüksek oranlarda asit, fosfor ve amonyak içeriyor. Bunun dışında da, tıpkı siyah kıyafetler giyildiğinde güneş ışınlarının fazlaca çekilmesi gibi, kara toprak da güneş ışınlarından maksimum düzeyde emilim sağlıyor. Bu yüzden topraktaki ısı muhafaza kabiliyeti artıyor. Bu da bitkilerin sağlıklı ve hızlı gelişmesine katkıda bulunuyor. Dünyada kara toprağın görüldüğü ülkeler arasında Kanada, ABD, Arjantin ve Romanya da sayılıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.