tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.6.2015 08:15:25

“Dünya Gıda Görünümü” raporu neler diyor?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), iki yılda bir hazırlanan “Dünya Gıda Görünümü” raporunu yayınladı. Rapordaki öngörülere göre; dünya gıda ithalat hacmi düşecek. FAO'nun iki yılda bir yayınlanan “Dünya Gıda Görünümü” raporunda yer alan verilere göre, ithalat hacminde en büyük düşüş tahıl bazlı gıda ürünleriyle, sebze ve meyvede yaşanacak. Hacimlerde beklenen bu düşüşlerin sebebi ise, zayıflayan talebin yanında büyük ithalat pazarlarındaki, özellikle tahıllardaki rekolte artışları olarak açıklanıyor. 2015 yılında dünya gıda ithalat hacminin, büyük ölçüde düşen fiyatlar ve nakliyat maliyetlerindeki önemli azalmalara bağlı olarak beş yılın en düşük düzeyine gerileyeceği de paylaşılan öngörüler arasında. Rapordan öne çıkan maddeler ise şöyle; -Küresel gıda ithalat hacminin bu yıl, geçen yıla göre yüzde 12 gerilemesi bekleniyor. -Tahıl bazlı ürünlerde ithalat hacmi yüzde 14 düşecek. -Sebze-meyvede bu düşüş yüzde 16'yı bulacak. -Et ve süt ürünlerindeki toplam daralma 37 milyar dolara ulaşacak. -Bitkisel yağ ve yağlı tohumlardaki ithalat hacminin daralması 31 milyar dolar civarında olacak. -Şekerde ise 10 milyar dolar dolayında gerçekleşecek. Raporda son günlerde Türk tarım gündeminin önemli maddelerinden buğday rekoltesi ve buna bağlı olarak ithalat oranları hakkında da açıklamalar yer aldı. Buna göre; Türkiye'de buğday üretiminde yüzde 10 oranında bir artış beklenirken, ithalat hacminde de düşüş bekleniyor. Dünya gündeminin nabzı tarlasera Haziran sayısında atıyor. Bayinizden isteyin!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.