Anavatanı Endonezya’da bulunan Banda Adaları olan Hint cevizi ya da ‘küçük hindistan cevizi’ özellikle gurmelerin çok sevdiği bir baharat olarak biliniyor.
Portakal ağacının dalına benzeyen bu ağacın meyvesini dalında görenler, ilk başta dışındaki sarı meyve kısmına aldanıyor, meyvenin içini açınca karşılarına çıkan kırmızı ipliksi yapıyı soyup da hint cevizi çekirdeğinin mistik kokusuyla başbaşa kalıyor. Fındık ve ceviz rası bir boyuttaki bu sert çekirdek, Türkiye’de aktarlarda ‘bebe cevizi’ ya da en bilinen adıyla ‘muskat’ olarak satılıyor.
Her şekle giriyor
İsmi sebebiye hindistan ceviziyle sıklıkla karıştırılsa da,
Myristica fragrans nev-i şahsına münhasır bir baharat olarak yüzyıllardır mutfaklarda kullanılıyor. Hint cevizi meyvesi ve çekirdeği neredeyse aynı tatta ama tüm dünya bu çekirdeğinden rendelenerek çıkarılan baharatı ‘her yemeğe uyacak tropik bir aroma’ olarak tanıyor. Muskat çekirdeğini kurutup, en ince rendeyle rendeleyerek elde edilen bu baharat, safrana benzeyen bir tada sahip. Özellikle Hint mutfağında çok kullanıldığı gibi, Avrupalılar tarafından da seviliyor ve hem tatlılara, hem çorba ve sebze yemeklerine konuluyor. Japonlar onu köri sosu yaparken kullanıyor, Karayipler’de ise içeceklere konuluyor. Beşamel sosa da yakışan muskat, çörek, kek ve kurabiyelerde de kullanılıyor.
Yüksek dozda ölüm tehlikesi!
Antiseptik ve iştah açıcı özellikleri olan muskat aynı zamanda mideye iyi geliyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Ancak yüksek dozda alınması oldukça sakıncalı; yüksek dozda alındığında ‘halüsinatif’ etkileri olduğu gibi, zehirlenmelere de yol açabiliyor. Bu sebeple yemeklerde ya da içeceklerde kullanırken oldukça az dozlarda denenmesi tavsiye ediliyor.
Türkiye’de yalnızca aktarlarda
Ender olarak bulunabilen bu meyvenin fiyatı oldukça yüksek ve yalnızca tropik yerlerde yetişiyor. Bugüne kadar muskatı Türkiye’de yetiştirmeyi deneyenlerin pek başarılı olamadığı gelen duyumlar arasında. Uzmanlar Mersin ve Adana gibi sıcak bölgelerde deneme yapılmasını tavsiye ediyor.