tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.3.2015 14:19:25

Fas'tan gelen hayat iksiri

Son yıllarda Türkiye’de ismi daha çok duyulmaya başlayan argan yağı, yalnızca Fas’ta yetişen ve her mevsim yeşil kalan argan ağacının yemişlerinden yapılıyor.  Argania spinosa L. ağacı, yalnızca Fas’ta bulunan endemik bir tür ve dünyaya yayılması 1500’lü senelere dayanıyor. O yıllarda argan ağacının tohumlarını önce Avrupa’ya, sonra da Amerika’ya taşıyanlar bugünün en popüler kozmetik ürününü de ortaya çıkarmış oldu. Bugün argan buralarda da yetişebiliyor; ancak endemik tür olması sebebiyle UNESCO’nun koruması altına da alınnmış durumda. Bugün Fas Cumhuriyeti de argan yağını daha çok üretebilmek için çalışmalara başlamış durumda. Hükümetin yeni düzenlemeleriyle hedefi ise; bugün 2 bin 500 ton olan yıllık argan yağı üretimini 2020 yılında 4 bine çıkarmak. Üretimi oldukça zor Argan yağı Türkiye’de ve dünyada kozmetik sektörünün son yıllarda en çok ‘tuttuğu’ ürünlerden biri. İçindeki E vitamini sayesinde saçlara ve cilde iyi gelen bu yağ, elde edilmesi çok zor olduğundan çok pahalı fiyatlara satılıyor. Çünkü saf yani yüzde 100 argan yağı sadece Fas’ın kuzeybatısında bulunan bir ağacın yemişlerinden, çok zor koşullarda üretilebilen bir yağ. Bu yağın üretilmesi biraz da zeytinyağınınkine benziyor. Zeytin ağacına benzeyen argan ağacının dallarından teker teker yemişlerini toplayıp, her bir yemişi bir taşla kırıp içindeki yumuşak çekirdeği çıkaran işçiler daha sonra bu çekirdekleri kavuruyor ve elle öğütüyor. En nihayetinde öğütülmüş bu çekirdekler suyla karıştırılıyor ve yağı çıkarılıyor. Tüm bu işlem iki gün sürebiliyor ve sonucunda bir litre argan yağı elde ediliyor. Kullanım alanları farklı Argan yağı yalnızca kozmetikte değil, yemeklerde de kullanılan bir yağ. 2005 yılında yapılmış bir araştırmaya göre, argan yağı hayvansal yağlara oranla çok daha hafif bir yağ. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, bu yağı tüketenlerde düşük kolesterol seviyelerine rastlandı. Ancak pahalı olması sebebiyle bu yağın sadece gurmeler için kullanılıyor olması pek şaşırtıcı değil.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.