E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Hakkari bölgesinde yetişen Dağdağan ağacından elde edilen Dağdağan kahvesi, önümüzdeki günlerde daha çok konuşulacağa benziyor.
paylaş
Geçtiğimiz 2 yılda eski günlerine dönüş sinyali veren pamuk tarımında rakamlar yeniden küçülmeye başladı. Veriler; ekili alanların yüzde 11,6; verimin ise yüzde 21,4 oranında azaldığını gösteriyor.
Türkiye'de tüketici son 1 aydır üst üste gelen zam haberleriyle darbe üstüne darbe alırken tarımsal üretimin başat kollarından birisi fiyat istikrarını sürdürmeye devam ediyor. Pirinç, fasulye, mercimek ve bulgur gibi ürünlerde yüksek verim fiyatların da sabit kalmasına yol açıyor.
Türkiye-Suriye arasında yaşanan savaş tedirginliğiyle birlikte ekonomik sıkıntıların da nabzı daha artık gür duyuluyor. Tarımsal ihracatçılar için 1 yıldır yaşanan politik süreç son günlerde artık ucunda iflas görünen bir yola dönüştü.
Doğal afet ve şiddetli meteorolojik olaylar karşısında çaresiz kalan tarımsal üreticiler arasında sigorta sistemine başvuranların sayısı gittikçe çoğalıyor. TARSİM tarafından bu yıl düzenlenen poliçe sayısının geçen seneden hayli yüksek olduğu belirtiliyor.
Tarım arazileri bir kez daha doluya teslim. Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde dolu yağışı, yalnızca yarım saat içinde muz ve nar bahçelerinde hasara yol açtı.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de yetişen karpuz çeşitlerine kırmızı yerine sarı etli karpuzun da eklendiği belirtiliyor. Çalışmanın yaratıcısı Prof. Dr. Atilla Dursun, ürünün tat olarak klasik kırmızı çeşitlerden hiçbir farkı olmadığını söylüyor
Doğanın en değerli baharatı kabul edilen safran; boya sanayisi, kozmetik, gıda ve ilaç sektörlerinde kendine yer buluyor. Türkiye'de her yıl ortalama 15-20 kg üretilen bitkinin üretiminin bu yıl 25 kg'ye çıkarılması hedefleniyor.
Türkiye'nin en geniş kapsamlı tarım fuarlarından olan Bursa 10. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı geçtiğimiz hafta gerçekleşti.
Samsun’un Ondokuz Mayıs İlçesi’nde Türkiye’nin ilk organik tarım müzesi açıldı. Organik tarımla ilgili bilimsel çalışmalara ait kitap ve dokümanların bulunduğu müze aynı zamanda bir eğitim merkezi olarak da kullanılacak.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, bünyesinde oluşturduğu Negmar şirketi ile 3 gemi aldı. Bu yatırımla Kooperatif üyesi üreticiler, kâğıt üzerinde de olsa traktör direksiyonuna değil gemi dümeninde geçmiş oldu.
DuPont Bitki Koruma; Türk pazarına yeni bir yaklaşımla, daha geniş bir organizasyon ve pazar desteği sunarak dağıtım ağını genişletme kararı aldı.
Türkiye’nin yerli tohum üreticilerinden MayAgro Tohumculuk, geçtiğimiz Mayıs ayında radikal bir değişime giderek 24 türde yaptığı tohum üretimini 14’e düşürdüğünü açıklamıştı. Dönüşümün nedenlerini MayAgro Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler anlatıyor.
Avrupa’nın ilk ve dünyanın en büyük 4. tohum firması olan Limagrain grubuna bağlı Ticari Birim olarak faaliyet gösteren HM Clause’un Türkiye’deki şirketi isim değişikliğine gitti.
Tarım ilaçları sektöründe 2002 yılından beri faaliyet gösteren AgroBest Grup, ürün ambalajlarını ve şirket logosunu da kapsayan yeni kurumsal kimliğine kavuştu.
Bu sezon başta kaba yemler olmak üzere besi hayvanlarının menüsünde bulunan ürünlerin fiyatlarındaki artışın sütte yaşanacak bir krize yol açabileceği söyleniyor. TÜSEDAD Başkanı Adnan Yıldız, "Süt fiyatlarıyla yem fiyatları arasında oran kurulmalı" diyor.
Yükselen saman fiyatları hayvancılık yapan üreticilerin zor duruma soktu. Ancak hayvancılara çözüm yine yakınlarından geldi. Kahramanmaraşlı üreticiler mısır sapını hayvan yemi olarak değerlendirerek hayvancılara alternatif sunuyor.
Samsun'un Ondokuzmayıs ilçesine özgü Nebyan adı verilen fasulye cinsi evcilleştiriliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından genetik materyalleri toplanan bitkinin deneme üretimleri başladı.
Bu yıl sofralık üzümde yaşanan fiyat düşüklüğü üreticiyi ürününü kurutmaya yöneltince bu kez de aşırı arz problemi ortaya çıktı. İç piyasada 2011 yılında 4 lira olan kuru üzümün kilosu bu yıl 3,2 liraya düşerken, ihracat fiyatlarında ise 2 bin 400 dolardan bin 900 dolara düşülmesi endişe yaratıyor.
Geçtiğimiz yılı dünya traktör sanayisinin 5. sırasında bitiren Türkiye traktör pazarı, yılda ortalama 30-35 binlik bir üretime sahne oluyor. Dünya çapında kendini kanıtlamış ve yeni icatların öncüsü firmalar da her çeşit üretim sürecinde kendisine yer buluyor.
Saman pazarında geçtiğimiz aylarda yaşanan yükselen fiyatların yarattığı kriz durulmuş görünüyor. Kaba yem ithalatının önünün açılması bu rahatlamanın temel nedeni olarak gösteriliyor.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) yayınladığı İstihdam İzleme Bülteni'ne göre Türkiye'de memur ve esnaf sayısı artarken tarımsal üreticilerin oluşturduğu nüfus ise azaldı. Rakamlar, kayıtlı üretici sayısının 1 yıl öncesine göre yüzde 6,2 oranında azaldığını gösteriyor.
22. Uluslararası Stockholm Su Haftası’nda ana konu su ve gıda güvenliği sorunuydu. 30-40 yıl içinde bu iki sorunun insanlığı tehdit edecek boyutlara geleceği düşünülüyor. Önlem alınmazsa Türkiye de kıtlıkla burun buruna gelebilir.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'de ilk kez atıksu arıtma tesisinden çıkan suyun, yeni teknolojilerle dezenfekte edilerek tarımsal sulamada tekrar kullanılmasını sağlayacak bir projeyi hayata geçiriyor.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!