E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
9.10.2012 13:24:07
Türkiye ile Suriye arasında yaşanan uzun vadeli gerginlik gidere savaş formuna bürünmesi iki ülke vatandaşlarında da tedirginliğe neden oluyor. Özellikle çatışmaların yaşanmaya başladığı sınır bölgesinde bu tedirginlik had safhaya çıkıyor.
Öte yandan sınıra yaklaştıkça savaş tedirginliğiyle birlikte ekonomik sıkıntıların da nabzı daha gür duyulmaya başlanıyor. Tarımsal ürün ihracatında Türkiye'nin en geniş alıcı nüfusunu oluşturan Ortadoğu pazarına giden yollar artık iyiden iyiye tıkanmaya başlamış görünüyor. 1 yıldır yaşanan politik süreç özellikle Suriye yolunu kullanan ihracatçılar için ucunda iflas görünen bir yola dönüştü.
Havuç üretiminde son yıllarda büyük bir ivme kazanan Hatay'da ihracatçılar Cilvegözü sınır kapısının kapanmasından sonra ihracat yollarının uzun ve zahmetli bir hale geldiğinden şikayetçi. Alternatif yolların 5 bin dolara yakın ek masraf gerektirdiği belirtilirken, ihracatın yüzde 80'inin yapıldığı Arap ülkelerinde pazarın önderliğin Çin'e kaptırıldığı söyleniyor. Özellikle yaş meyve ve sebzelerin ağır nakliye koşullarına dayanamadığını ve çürüdüğünü belirten Hataylı ihracatçılar, fiyatların neredeyse 3'te 1 oranında düştüğünden yakınıyorlar.
Yaşananlar savaşın karanlık bir başka yüzünü ortaya koyuyor. Ortadoğu'da Türkiye de dahil komşu ve kardeş ülkelerin yaşadığı sorunlar çözülmedikçe ne çatışmaların ne de ekonomik darboğazların sonu gelmeyecekmiş gibi görünüyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.