tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.9.2012 10:51:10

MayAgro: "Odaklan ve büyü"

MayAgro, Yönetim Kurulu’nun 10 Nisan’da aldığı bir kararla 15 Mayıs itibariyle yatırımlarını ve faaliyetlerini daha az türde gerçekleştirme kararı aldığını duyurdu.  Firmayı bu kararı almaya götüren süreç ve firmanın yeni vizyonu konusunda bilgi veren MayAgro Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, daha odaklı çalışmayı ve uluslararası alanda rekabet edebilecek yeni bir yapılanmayı hedefledikleri için bu kararı aldıklarını ifade ediyor.

“MayAgro’nun kuruluşunun temelinde sebze tohumu üretimi vardı. Zaman içinde yatırım yapılarak tarla, yem ve endüstri bitkileri üzerine de çeşitler geliştirildi. Bu tohumculuk faaliyetleri için de Ar-Ge’ye çok ciddi bir yatırım yapıldı. Şirketin yeni vizyonu gereği Yönetim Kurulumuz bir değerlendirme yaptı ve şirketin geleceğinde “odaklı” çalışmanın çok daha faydalı olacağı kararına vardı. Bu kararı verirken yurtiçi ve yurtdışı pazar hedeflerimizi de masaya yatırdık ve yerelden ziyade uluslararası bir tohumculuk firması olmak istediğimiz konusunda hem fikir olduk” diyen Çiftçiler, bu karar sürecinin yaklaşık 1 yıl sürdüğünü ve yeni vizyonu belirlerken ABD’li bir danışmanlık şirketinden de yardım aldıklarını söylüyor. 24 türde üretim yaparken bu rakamı 13’e indirme kararı alan MayAgro’nun bu radikal kararını danışmanlık şirketinin bile beklemediğini ifade eden Çiftçiler, “Biz çok daha uzun vadeli bir vizyonla bu kararı verdik” diyor.

Yeni üretim vizyonu doğrultusunda tarla, endüstri ve yem bitkilerinde hibrit mısır, hibrit ayçiçeği, pamuk, soya ve yonca türlerinde yatırımlarını artırma; sebze grubunda ise fasulye, bezelye, bakla, ıspanak, soğan, tatlı mısır, sanayi domatesi, turşuluk hıyar ve karpuz türlerinde çalışma kararı alan MayAgro’nun bu dönüşümünde tetikleyici kuşkusuz Ar-Ge’ye ayrılan bütçeler olmuş.

“Biz üretiminden vazgeçtiğimiz türlerde belki pazarın ilk 3’ünde değildik ama pazarın önemli bir oyuncusuyduk. Ancak mevcut durumda hem hibrit mısır ve hibrit ayçiçek hem de örtü altında domates, hıyar gibi kendi bölgelerinde büyük ağırlığı olan ürünlere fonlarımızı aynı anda aktararak uluslararası çapta rekabet etmemiz doğru değildi. Daha az ürüne daha fazla kaynakla yatırım yapmanın orta ve uzun vadede şirketimizi çok daha başarılı hale getireceğini hesapladık. Bu hesapların doğruluğunu 1. yılın şu aylarında bile görüyoruz. Şu anda yatırım yaptığımız hibrit ayçiçeği ve hibrit mısır gibi ürünlerde ihracatımızı 3 üç yılda önce 3’e, sonra minimum 4’e katlayacağız. 3 yıl önce 5 milyon olan ihracatımızın 2012 sonunda 30 milyon lira seviyesine çıkmasını öngörüyoruz” diyen Çiftçiler, “Amacımız ölçek olarak Kazakistan’dan İspanya’ya, Rusya’dan Afrika’nın belli noktalarına, profesyonel ekibi ve güçlü tohum çeşitleri ile hizmet veren, güçlü bir Türk tohumculuk firması olmak. Yerel değil bölgesel bir güç olmak ana hedefimiz” şeklinde konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.