E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
19.10.2012 10:18:44
Amerika kıtasında yeniden keşfedilip dünyaya yayılmadan önce Arabistan yarımadasının güneyindeki Yemen'de üretilen ve Türkiye gibi sık tüketildiği coğrafyalarda "Türk kahvesi" gibi isimler takılarak yerelleştirilen kahve belki de dünyanın en alternatifsiz ürünlerinden birisi. İnsanlarda bağımlılık yaratacak denli kendine özgü tadı ile kahvenin Anadolu topraklarındaki alternatifi bulundu!
Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülen ve özellikle Hakkari'de yüksek rakımlı doğal ortamında bolca yetişen Dağdağan ağacından elde edilen Dağdağan kahvesi, önümüzdeki günlerde daha çok konuşulacağa benziyor. Hakkâri Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) tarafından yapılan çalışmalarda, bitkinin kavrulduktan sonra un haline getirilmesiyle bir madde elde edildi. Bu madde ile hazırlanan içeceğin klasik kahveye oranla daha hafif ve içimi kolay olduğu belirtilirken, antep fıstığına benzer tadıyla beğeni kazanacağı söyleniyor.
Celtis Austalis olarak adlandırılan Dağdağan bitkisinden yapılan bu kahvenin kafein içermediği gibi, doymamış yağ asidi düzeyiyle kandaki kolesterolü düşürdüğü ve hücre zarı yapısını koruduğu belirtiliyor. HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz, "Dağdağan kahvesini Hakkari mutfak kültürüne kazandırmak istiyoruz. Böylece bir marka haline getirerek Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuşuyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.