E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
2.10.2012 10:08:34
Hiç aktardan kilosu 20 bin liraya bir baharat aldınız mı? Yükte hafif, pahada ise bu denli ağır tek bir bitki var: Safran. Doğanın en değerli baharatı kabul edilen safranı bu mertebeye taşıyan ise 2 neden bulunuyor: Birincisi; beslenmeden sanayiye kadar farklı alanlara az bir miktarıyla sağladığı azami katkı, ikincisi ise doğada kendiliğinden bulunmadığı için tarımsal üretime bağlı bir bitki olması.
Kanseri önleyici özelliklerinin yanında, kullanıldığı yemekleri sarıya boyamasıyla bilinen bu özgün bitki Türkiye'de yalnızca Karabük-Safranbolu'da ve yalnızca 38 üretici tarafından üretiliyor. Türkiye'de her yıl ortalama 15-20 kg üretilen safran, yoğun bir boya kaynağı olarak boya sanayisi, kozmetik, gıda ve ilaç sektörlerinde kendine yer bulabiliyor. Kendiliğinden üreme yeteneği olmadığı için kaltivasyona bağlı olması bitkiyi ve yetiştiricilerini daha da özel kılıyor.
Karabük Valisi İzzettin Küçük, bu yıl yapılan ekstra dikimlerle safran üretiminin 25 kg'ye çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Verilen destekler ve özellikle turistlerin oluşturduğu alıcıya yönelik pazarlama yöntemlerinden söz eden Küçük, ürünün gelecek yıllardan daha da ön plana çıkacağına vurgu yapıyor.
Hindistan, İran ve İspanya başta olmak üzere Kuzey Yarımküre'nin orta uşağı boyunca yetiştirilen safranın aynı kuşaktaki Türkiye'de de gelişmesi hem ekonomi hem de biyoçeşitlilik açısından büyük bir adım olacağa benziyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.