E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
19.9.2012 09:55:21
Yükselen saman fiyatları hayvancılık yapan üreticilerin zor duruma soktu. Ancak hayvancılara çözüm yine yakınlarından geldi. Kahramanmaraşlı üreticiler mısır sapını hayvan yemi olarak değerlendirerek hayvancılara alternatif sunuyor.
Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine bağlı Özbek köyünde çiftçilik yapan Hüseyin Ateş, mısır sapından hayvan yemi yapıp satma düşüncesinin nasıl doğduğunu anlatıyor. Son günlerde saman fiyatlarının artması üzerine hayvancılıkla uğraşan üreticilerin arayış içerisine girdiğini, kaba hayvan yemi ihtiyacının önemli hale gelmesiyle birlikte mısır sapını değerlendirme düşüncesinin ortaya çıktığını söyleyen Özbek, "Türkiye`nin birçok bölgesinden müşterim var. Benden kaba hayvan yemi alırlar. Genellikle yonca gönderirim. Ancak son zamanlarda saman fiyatlarının artması üzerine bunların sıkıntıya düştüğünü gördüm. Gelen talep üzerine mısır sapından hayvan yemi yapmaya başladım. Denemelerimden olumlu sonuçlar almaya başladım. Şimdi başta Kayseri, Malatya ve Isparta`ya mısır sapı balyası gönderiyorum. Hayvan üreticileri de gayet memnun. Fiyatı da uygun. Ayrıca çiftçilerimiz de para kazanıyor. Birçok arkadaşım mısır sapını yakmak yerine hayvan yemi yapmaya başladı."
Türkiye`de mısır üretiminin önemli düzeyde olduğunu ve hasattan sonra mısır sapının yakıldığını belirten Ateş, yaptığı çalışmanın ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
Makine kullanarak organize bir şekilde Türkiye’de ilk kez ticari ürüne dönüştürülen mısır sapı hayvancılık sektörü için kurtarıcı olur mu, yaygın üretimi sağlanır mı bunu zaman gösterecek. Ancak görünen o ki ekonomik sıkıntılar, zorlu koşullar Türk üreticisinin girişimci ruhunu kamçılıyor!
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.