Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Yeryüzü | Dünyadan tarım haberleri

Balıktan gübre üretilecek

İsveç’te balıklardan gübre ve yakıt elde etmek için proje başlatıldı.

10 bin yıllık buğday

Bundan 10 bin yıl önce kültüre alınan ilk buğday çeşidi olan "siyez"den ekmek yapıldı.

"Çürüklerin sorumlusu tarım değil"

Bulunan en eski diş çürüğü kanıtı, tarımın bu konudaki sicilini akladı.

Hububatta rekor geliyor!

Buğday, mısır, pirinç ve soyada Temmuz 2013-Haziran 2014 döneminde dünyada rekor üretim bekleniyor.

Gelecek sürdürülebilir tarımda

WRI, 2050 yılında 9.6 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusun beslenebilmesi için mevcut gıda miktarının yüzde 70 artması gerektiğini belirtiliyor.

Susam sektörü krizde!

Dünya genelinde düşük seyreden susam rekoltesi ve yerli susam üretiminin yetersizliği susamdaki krizi büyütüyor.

Tutaya biyolojik müdahale

Tuta zararlısına karşı mücadelede biyolojik yöntemler ise yakın zamanda dünya tarımının gündemine gireceğe benziyor.

Sulamada atık su güvenli mi?

ABD'de, gerçekçi koşullarda yapılan ilk araştırma, geri dönüştürülmüş atık sular ile sulanan bitkilerde tıbbi ve kozmetik ürünlerine ait kalıntıların kaygı vermeyecek oranda düşük olduğunu gösterdi.

Tahıl fiyatlarına neler oluyor?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Eylül ayının başında yayınladığı Gıda Fiyat Endeksi’ne göre dünya çapında tahıl ve yağ fiyatları düşmeye devam ediyor.

Bitkilerin geleceği mikropların elinde

amerikan Mikrobiyoloji Akademisi'nin yayınladığı "Mikrobiyoloji Dünyayı Nasıl Besleyebilir" başlıklı rapor yayınlandı. Mikropların bitki fizyolojisinin ana unsurlarından biri olduğu vurgulanan raporda, "Oysa bitki verimini artırmaya yönelik insan kaynaklı girişimlerin yalnızca bitkilerin kendilerine odaklanmış durumda" sözlerine yer veriliyor.

Buğdayda rekor 2012'yi unutturdu

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Temmuz ayı içinde, dünya ölçeğinde tahıl üretimin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 7’lik bir artış gösterdiği açıkladı. 2013 yılında dünya buğday üretimi ise yüzde 6,8’lik bir yükselişle 704 milyon ton seviyesine ulaştı.

Güvelere güvenli müdahale

Patates tarımının kabusu olan zararlılardan patates güvesine karşı mücadeleye güçlü bir silah eklendi. Fransız ve Ekvadorlu uzmanların ortak araştırmaları sonucu, patates güvesine karşı en etkili sonucu veren biyolojik insektisidin “granülovirüs” adı verilen virüs cinsi olduğu saptandı.

Arazi yatırımlarından önce arazi hakları

Mark Bowman, son yıllarda tarımsal yatırımların gözdesi haline gelen Afrika’da arazi satın almadan ziyade arazi haklarının genişletilmesinin gıda güvencesi açısından daha önemli olduğu belirtiliyor.

Dünyanın en büyük haritası çiziliyor

Buğdayın yabani atası olan ve “sakalotu” olarak da bilinen Aegilops tauschii bitkisinin fiziki haritası, ABD’de bulunan Kansas Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmayla ortaya konuldu. Uzmanlar bunun, buğdayın tüm genetik yapısının çözülmesi adına çok önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

Pestisitte riski en aza indirmek için...

Avrupa Bitki Koruma Birliği (ECPA), “Pestisitler ve Biyoçeşitlilik” başlıklı yeni raporunun Nisan ayı içinde yayınladı. Raporda bitki korumada risk yöntemini ve “hedef olmayan” canlıların korunmasına vurgu yapılıyor.

Sen ne güzel bulursun, gezsen Kamerun'u!

Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya, Türkiye’deki şirketleri ülkesinde enerji, maden, yapı ve tarım gibi alanlara yatırım yapmaya davet etti. Biya, yatırımları artırma adına kimi alanlarda vergi muafiyeti uyguladıklarını, teşvik verdiklerini de bildirdi.

Tarihin en büyük hasadı!

Dünya çapında buğday üreticileri bu yıl tarihteki en büyük hasadı kaldırmaya hazırlanıyor. Kuraklık ve sıcak hava dalgalarıyla geçen 4 yıldan sonra küresel buğday stokları ilk kez yükselişe geçti.

GD mısırlar riski azaltıyor

ABD’de 20 yıllık verilere dayanan bir araştırma, genetiği değiştirilmiş çoğu mısır çeşidinin üretim risklerini azaltarak daha yüksek ve stabil verim sağladığını ortaya koydu.

Patatesin kabusu geri mi dönüyor?

1845 yılında yaşanan Büyük Kıtlık felaketine neden olan patates hastalığının bugün de gıda güvencesini tehdit etmeye devam ettiği belirtiliyor. Geç yanıklığına neden olan Phytophthora isimli patojenin Kuzey Afrika, Hindistan ve Çin gibi coğrafyalarda ciddi bir gıda güvencesi tehdidi yarattığını söylüyor..

Tohumun lideri Çin mi olacak?

Çin, önümüzdeki 10 yıl içinde tahıl stoklarını genişletmek adına tohum endüstrisinde atılım yapmaya hazırlanıyor. 9 yıldır kesintisiz verim artışı yaşayan ülke pirinç, buğday, mısır, soya ve patates ve 15 endüstri bitkisini stratejik alanlar olarak belirledi.

Tuzluluk sorun olmaktan çıkıyor mu?

ABD'de yapılan bir araştırma, bitkilerin gelişiminde tuzun etkileri üzerine bilinmeyen faktörleri ortaya çıkardı. Bulguların, tuza dayanıklı tohumlar geliştirmek adına önemli birer adım olduğu belirtiliyor.

Yabani bitki biyoyakıtla evcilleşiyor

Dünyanın en büyük şeker üreticilerinden biri olan Küba’da, şeker kamışı arazilerine musallat olan ve “marabu” adı verilen yabani bitkinin yeni bir biyoyakıt kaynağı olduğu ortaya konuldu.

Patatesin moruna!

ABD'de yapılan çalışmalar kök bitkileri ailesine yepyeni bir ürün eklemeye hazırlanıyor. Kabuğu ile etindeki koyu renk ile dikkat çeken bu "mor patates", yüksek tansiyon problemlerine ve obeziteye karşı etkili bir gıda seçeneği olarak lanse ediliyor.

Baharlık buğdayda cin fikir!

Sabit (dormant) ekim üzerine ABD'de 30 yıldan beri yapılan araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Uzmanlar, bugüne kadar özellikle çim ve benzeri otların yetiştirilmesinde kullanılan yöntemin baharlık buğday gibi tahıllarda da önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor.

Devamını Yükle
11