13.9.2013 09:06:52
Sulamada atık su güvenli mi?
Yeni araştırmalar tarımsal sulamada kullanılan geri dönüştürülmüş atık suların güvenli olduğu yönünde sonuçlar veriyor. ABD'de, gerçekçi koşullarda yapılan ilk araştırma, geri dönüştürülmüş atık sular ile sulanan bitkilerde tıbbi ve kozmetik ürünlerine ait kalıntıların kaygı vermeyecek oranda düşük olduğunu gösterdi.
Kuraklık ya da genel su kıtlığı yaşanan bazı bölgede tarım arazilerinin sulamasında kentsel atık suları kullanılıyor. Arıtım tesislerinde hastalık yapıcı organizmalardan arındırılan ve 'içilebilecek' oranda temizlendiği belirtilen bu sular genellikle akarsulara boşaltılıyor. Buna karşın arıtılmış atık sularda kimi beşeri ilaçlara, anti-bakteriyel sabunlara, kozmetik ürünlerine veya şampuanlara ait bazı maddelerin kalmış olabileceği dile getiriliyor.
California Riverside Üniversitesi araştırmacıları, bu maddelerin sulama yoluyla tarım ürünlerinde tehlikeli bir birikim yaratıp yaratmadığını inceledi. Ekip ilk olarak gerçek tarla koşullarında, farklı tarım ürünlerinde 20 ayrı kişisel bakım ürüne dair izlere odaklandı. Pişirme ya da benzeri uygulamaların bu bu maddeleri yok ettiğini belirten araştırmacılardan Jay Gan, "Bu nedenle genellikle çiğ tüketilen havuç, dolma biber, domates, hıyar, ıspanak, kereviz ve lahana ürünlerini ele aldık ve tüketicinin sindireceği en yüksek yabancı madde oranlarına ulaşmaya çalıştık" diyor.
Bir diğer araştırmacı Xiaoqin Wu, "Tüm bu bitkiler; yaygın bir antibakteriyel olan triklosan, kafein ve sakinleştirici ilaç içerikleri gibi maddeleri absorbe ettiler. Yapraklı bitkilerin daha yüksek oranda yabancı madde içerdiklerini gördük. Ancak bunlar insan sağlığını tehdit edecek miktarlarda değil" açıklamasını yapıyor.
Su kıtlığı yaşanan ülkelerin tarımında atık su kullanımı giderek artıyor. Atık suların yüzde 80'ini geri dönüşüme tabi tutan İsrail, 2020'de bu oranı yüzde 100'e çıkarmayı hedefliyor. ABD'de yüzde 2-3 olarak tahmin edilen oranın ise hızla arttığı belirtiliyor.
|