tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.2.2013 12:24:13

GD mısırlar riski azaltıyor

ABD Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar, pek çok yaygın transgenetik mısır çeşidinin konvansiyonel çeşitlere göre verim ve üretim riskleri açısından avantaj sağladığını ortaya koyuyor. Sonuçları Şubat ayında yayınlanan araştırmaya göre; GD ürünleriyle ilgili yaygın bir kanıyı da tersine çeviriyor. Buna göre; GD ürünler, koşulların ortalama ya da üzeri olan yıllarda verimi artırmaktan ziyade, stresli koşulların yaşandığı yıllarda kayıpları azaltarak fayda sağlıyor.

Agronomist Joe Lauer’in yönettiği Wisconsin Mısır Hibrit Performans Deneyleri projesi kapsamında, 20 yıl boyunca her yıl yaklaşık 500 farklı hibrit mısır çeşidi farklı bölgelerde denemeye tabi tutuldu. Böylece objektif bir karşılaştırma yapabilmek amaçlanıyordu. 1996 yılında GD ürünlerin kullanıma sunulmasıyla birlikte bu çeşitler de deneme ekimlerine eklenmeye başladı. Sonuçlara göre, GM hibrit mısır çeşitlerinin önemli bir kısmı verimde artış sağlarken küçük bir bölümünde üretim düşüşü gözlendi. Tablonun olumlu ucunda ise Avrupa mısır kurdu isimli zararlıya karşı koruma sağlayan Bt mısırlar bulunuyor.

Başarı sağlayan GD mısır çeşitlerinin düşük değişkenlik özellikleri göstererek üretim risklerini azalttığını söyleyen Lauer, “Bu yüzden başarılı GD ürünlerini tercih etmek az risk almak anlamına geliyor. Bu çeşitlerin hasadı yıldan yıla aşırı değişkenlik göstermiyor ve düşüş zamanları da daha ılımlı geçiyor” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.