tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.4.2013 07:42:57

Pestisitte riski en aza indirmek için...

Avrupa Bitki Koruma Birliği (ECPA), “Pestisitler ve Biyoçeşitlilik” başlıklı yeni raporunun Nisan ayı içinde yayınladı. Raporda bitki korumada risk yöntemini ve “hedef olmayan” canlıların korunmasına vurgu yapılıyor. Avrupa Birliği’nin tarımsal uygulamaların çevreye olan etkisinin en aza indirme amacıyla getirdiği zorunlu önlemler bulunduğu hatırlatılan raporda, üreticilerin pestisitlerin üzerlerinde bulunan net bilgilendirme etiketlerinde yazan kurallara uymak zorunda olduğunu söylüyor. ECPA’nın paylaştığı bilgilere göre, pestisitlerin tarım alanı haricinde kalan çevreyle temas etmesinin 3 farklı yolu bulunuyor: Bunlar rüzgar yoluyla, su yoluyla ve kasıt dışı yanlış püskürtme sonucu. Arazi-dışı çevrenin korunması için ECPA’nın önerdiği risk yönetimi önlemlerinden ilki sıvı spreylerde akıntıyı önleyen püskürtücüler kullanılması. Bu püskürtücülerin ilaçlama aygıtlarına takılmasıyla ilaç damlalarını sayısı azaltılabiliyor. ECPA yetkilileri, böylece rüzgarın pestisit zerreciklerinin taşıma oranını azalttığını belirtiyor. Ekili araziler ile ekili olmayan araziler arasında tampon bölgeler oluşturmak da diğer koruma yöntemleri arasında. Raporda şu ifadeler yer alıyor: “Arılar, kuşlar, toprakta yaşayan organizmalar ve biyoçeşitliliğin diğer öğelerinin korunmasına yönelik bu önlemler, üreticiye üretim kârı ile biyoçeşitliliği koruma arasındaki paralel mücadeleyi yürütebilmesine fırsat verecek.” Bunun yanı sıra; potansiyel ekim sahasına bitişik bir akarsu bulunduğu takdirde, sulak alanların civarında kullanılmasına izin verilen pestisitlerin tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor. Uzmanlara göre bu ürün çeşitliliğinin önemini de gösteriyor: “Kapsamlı bir pestisit listesi ve doğru zamanda doğru yerde uygulanacak ürünü seçebilmek çok önemli. Bu hem üreticinin kendi ürününün sürdürülebilirliğini sağlaması hem de hedef dışı organizmaların risk dışına taşınması demek.”  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.