tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.3.2014 09:04:23

Zararlının yanında yararlı da “yanıyor” mu?

Bilim insanları ve biyoteknoloji şirketleri, bitki zararlılarına karşı yürütülen savaşta yeni bir silah üzerinde çalışıyor. Bu silah, genlerin etkisiz hale getirilmesi yoluyla haşereleri ve patojenleri yok eden Nobel ödüllü bir keşfe dayanıyor. Belli bir türe özgü genetik dizilime odaklanan yöntem, faydalı böcekleri olumsuz etkilemeden zararlıları öldürme potansiyeline sahip; yani kimyasal pestisitlere göre önemli bir üstünlüğü olabileceği düşünülüyor. Ancak söz konusu çalışmaya dair olumsuz görüşler de yok değil. RNA müdahalesi ya da “RNAi” isimli teknolojiyi araştıran Kentucky Üniversitesi’nden böcekbilimci Subba Reddy Palli, “Nörolojik zehirler her şeyi öldürürken bu, sadece hedefe kitleniyor” diyor. Fakat bazı uzmanlar ise genleri susturan etkenlerin dışarı salıverilmesiyle faydalı böceklerin, özellikle ortak genetik yapıları olan organizmaların zarar göreceğinden endişe ediyor. Ulusal Balarısı Kurulu’nun pestisit mevzuatını düzenleyen ABD Çevre Koruma Ajansı’na ilettiği yorumlarda, “Şu anki bilgi düzeyiyle böyle bir teknolojiyi kullanmak, 1950’lerde DDT’yi kullanma şeklimizden daha da cahilce olacaktır” deniyor. Geçen yıl yazı yayınlayan ABD Tarım Bakanlığı’ndan iki böcek bilimci, farklı organizmalarda aynı genler bulunabildiği için, RNAi pestisitlerinin başka böceklere de zarar verebileceğini belirtmişti. Kentucky ve Nebraska üniversitelerinin yürüttüğü bir araştırma, bir kök kurduna karşı geliştirilen çift şeritli bir RNA’nın faydalı bir tür olan uğurböceğini de öldürdüğünü ortaya koydu. Bu yılın başlarındaki bir kongre için hazırlanan bir tebliğde de Çevre Koruma Ajansı’ndan bilim insanları, RNAi’nin ekolojik değerlendirmeler açısından yeni ve benzersiz riskler taşıdığını, bunların geleneksel kimyasal pestisitler için yapılan değerlendirmelerle kıyaslanamayacağını açıkladılar.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.