tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.11.2013 13:39:17

Tutaya biyolojik müdahale

Türkiye'de domates üretiminin baş düşmanı kimdir? Belki de ilk akla gelen cevap; Tuta asoluta. Domates yaprak galerisi güvesi olarak da bilinen bu zararlı, mücadele yapılmadığı sürece dünyanın pek çok yerinde istenmeyen ürün kayıplarına yol açabiliyor. Tuta zararlısına karşı mücadelede biyolojik yöntemler ise yakın zamanda dünya tarımının gündemine gireceğe benziyor. Filistin'de bulunan Gazze İslam Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümü, Tuta'ya karşı geleneksel mücadele yöntemlerine alternatif oluşturacak bir buluş duyurdu. Üniversitede bir süredir yürütülen çalışmalar,, Beauveria bassiana isimli bir mantar ile zararlıyı etkisiz hale getirilebileceğini kanıtladı. Bu biyolojik mücadele yöntemininin toprakta bulunan bakteri ve mantar gibi canlı organizmalara dayandığını söyleyen lisanüstü öğrencilerinden Hale Muheysin, "İlacın özelliği, sadece zararlı organizmaları yok ederken, toprağa ve çevreye zarar vermemesi" şeklinde konuşuyor. "Deneme yaptığımız serayı 2 kısma ayırdık ve bir kısmında bu ilacı kullandık. Yaptığımız karşılaştırmalar sonucu yüzde 80 oranında bir başarı elde ettiğimizi gördük" diyen Muheysin, bu yöntemle bitki korumada üreticinin karşı karşıya kaldığı yüksek girdilerin de hafifleyebileceğini vurguluyor. İlacın üretiminin önündeki tek engel ise İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargo olarak gösteirliyor. Hatırlanacağı üzere Tuta absoluta'nın yakın zamanda Türkiye'de verdiği en büyük zarar bundan 3 yıl önce yaşandı. O tarihten bu yana aynı şiddette başka bir dalga yaşanmamış olsa da Tuta domates üretiminde her zaman için bir tehdit oluşturuyor. Biyolojik mücadele yönündeki gelişmeler bu tehdidi bertaraf etmek için yeni bir alternatif anlamına geliyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.