Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Olaylar | Türkiye’den tarım haberleri

Şubat sayısı çıktı!

Dosya konusu silajlık mısır olan tarlasera Şubat sayısı çıktı! Dr. Veli Girgin röportajının da yer aldığı bu sayıda ayrıca tarımsal ürün konseyleri ile pamuğun son durumu masaya yatırılırken, tüketiciler cephesinin tarımsal ürünlere yaklaşımı üzerine yapılan inceleme de yer alıyor.

Afetzede kervanına Manisa da katıldı

Geçtiğimiz hafta Ege'de gerçekleşen aşırı yağışlar Manisa'daki tarım alanlarını vurdu. Taşan Gediz nehri ve Nif çayı ise 50 bin dönüm araziyi sular altında bıraktı.

Su sayaçları zorunlu hale geliyor

Tarımsal arazilerin sulamasında kullanılan kuyulara sayaç zorunluluğu geliyor. Şubat ayı itibariyle uygulamaya alınan yeni sistem su kullanımının kontrolünü ve su tasarrufunu amaçlıyor.

Afrika'da tarım sırası Türkiye'de

Geçtiğimiz yıl Sudan'da 5 milyon dönüm arazi kiralayan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) 1 ay içinde susam, pamuk, yağlık tohumlar ve tropikal meyveler temelli üretime bailanacağını duyurdu. TİGEM benzer yatırımları Mali, Mozambik, Etiyopya, Madagaskar gibi geniş topraklara sahip diğer Afrika ülkelerinde de geliştirmeyi planlıyor.

Üretici de, tüketici de mutsuz…

Açıklanan Ocak ayı enflasyon rakamları üreticinin de, tüketicinin de durumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Ocak ayında yine cebini dolduran enflasyonun kendisi oldu.

Ehliyet ruhsat lütfen!

Çay üreticilerine ruhsat zorunluluğu resmiyet kazandı. Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan Tebliğ, üretimi kayıt altına almayı ve düzenlemeyi hedefliyor.

Ayın elemanı belli oldu!

Bu yıl Ocak ayında mevsim ürünleri arasında en büyük fiyat artışı mandalina meyvesinde yaşandı. İTO'nun yayınladığı Geçinme Endeksi'ne göre meyvenin fiyat grafiği yüzde 21,72'lik artış gösterdi.

Yılın ilk desteği yolda

Tarımda yeni yılın ilk destekleme dalgası Ocak ayının sonuna doğru geldi. Ayın son günü itibariyle üreticilerin hesaplarına yatacak ödemelerde en büyük desteği ise yem bitkileri görüyor.

Türkiye tarife dışı mı kalıyor?

Ortadoğu ile birlikte Türkiye'nin yer aldığı başlıca pazarlar olan Avrupa Birliği ve Rusya, Ukrayna gibi ülkelerde yoğunlaşan 'karantina' uygulamaları ihracatçıları iyiden iyiye zorlamaya başladı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Salih Çalı bu uygulamaları "tarife dışı engel" olarak tanımlıyor.

Yağışlar örtü dinlemiyor

Antalya'da geçtiğimiz haftadan bu yana etkili olan ve yerleşim bölgelerinde su baskınlarına yol açan yağışlar sonunda tarım alanları da vurdu. Dün etkisini artıran sağanak yağışların özellikle Demre'de bulunan seralara zarar verdiği belirtiliyor.

Patatesin ilk yerlisi

Süper elit, ön elit, elit ve sertifikalı kademede patates tohumluğu alanında faaliyet gösteren Anka-Meijer Tohumculuk, “Sultan Ecem” adını verdiği ilk yerli ıslah patatesi üretti

Çilek üretimi 'kat'lanıyor

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ilk kez topraksız ve katlı yöntemle üretilen çileğin hasadına başlandı. Topraksız çilek üretimi verim ve kalite açısından ise üreticisini tatmin etmiş görünüyor.

Ocak sayısı çıktı!

tarlasera Ocak sayısı çıktı! Kapak konusunun kapya biber olduğu bu sayıda Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner röportajı da yer alıyor. Pirinçte KDV yükü, şehirde tarım olanakları, bodur zeytin ağacı ve harnup incelemeleri ve daha pek çok konu da tarlasera'nın Ocak sayısında!

Türkçe, matematik, incir!

Türkiye'nin incir deposu olan Aydın'da Tarım Meslek Lisesi açılması için çalışmalara başlandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin girişimiyle başlatılan projenin 2013-14 öğretim yılına yetişmesi bekleniyor.

Lisanslı depoculuk fark yaratıyor

Fındıkta lisanslı depoculuk sistemi için pilot bölgeler olarak belirlenen Düzce ve Ordu'nun Ünye ilçesinde 2010 yılından bu yana işletilen sistemin fark yaratılmaya başladığı belirtiliyor.

Kota kalktı, tütün şahlandı!

2012 yılında Türkiye'de en yüksek üretim artışı gösteren bitkisel ürün tütün oldu. Son yıllarda üreticiler tarafından yoğun ilgi gören tütünün yükselişinde kota uygulamasının kalkmasının rolü olduğu düşünülüyor.

Biraz serin mi ne?!

Türkiye yeni yıla karla girerken şehirleri beyaz renge bürüyen yağışlar tarla ve seralarda ise dona sebep oluyor. Üreticiler, hava sıcaklığının 0 derecenin altına düştüğü bölgelerde ürünlerin don olaylarından olumsuz etkilenmemesi için önlemler almaları yönünde uyarılıyor.

Zeytinyağı ne zaman üste çıkacak?

Zeytinyağında tüketimin yetersizliği ve kalite sorunu fiyat düşüklüğüne yol açarken üretici maliyetlerini karşılayamama noktasında. Erzin Zeytin Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Akif Özer, üretici ülkeler arasında Türkiye'nin en düşük zeytinyağı tüketimine sahip ülke olduğuna dikkat çekiyor.

Dersimiz gıda güvenliği!

İhracata konu olan tarımsal ürünlerin güvenilirliğini artırmak için bir proje hazırlayan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), üretici ve firmalara eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlayarak güvenilirlik ve kaliteyi artırmayı hedefliyor.

Kirmastı TBMM gündeminde

Bursa'da 165 bin dekarlık tarımsal alanı sulayan Kimastı çayının bor tesislerince kirletilmesine tepkilere neden oluyor. Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde ekim alanlarının sulanmasında faydalanılan Kirmastı çayı TBMM'de gündem oldu.

Devamını Yükle
10