Jain Sulama Sistemleri ve Valmont Irrigation (Valley) tarafından Edirne’de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde (TTAE) düzenlenen “Pivot Sulama Sistemi ile Çeltik Üretimi” seminerine Edirne ve ilçelerinden 40’a yakın çeltik üreticisi ve bölgenin en önemli sulama bayileri katıldı.
Açılış konuşmasını TTAE Müdürü Dr. Necmi Beşer’in yaptığı ve 3 saate yakın süren seminerde, son yıllarda üreticinin gündemine girmeye başlayan pivot uygulamalarının üreticiye sağladığı faydalara ve Türk tarımındaki parlak geleceğine değinildi. Çeltik sulama sistemleri üzerine birer konuşma yapan Jain Sulama Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güngör, TTAE Çeltik Bölümü Başkanı Dr. Halil Sürek ve ABD’li uzman Kelly Downing, salma sulamada kullanılan suyun yarısı kadar bir miktarla sulama yapılmasına imkan yaratan Pivot sisteminin, üreticiye ciddi anlamda maliyette kazanç sağladığını belirtti.
Yüksek verim dışında, su ve enerjiden sağladığı tasarruf ile ABD, Brezilya ve Pakistan gibi ülkelerde pirinç üreticilerinin gözdesi olan bu sistemin henüz Türkiye’de çok yaygın olmadığına değinen uzmanlar, devletin su kullanımının azaltılmasına yönelik hedefinin yakın zamanda bu sistemin Türkiye’deki kaderini değiştireceğinin altını çizdi.
Kullanım ömrü yaklaşık 30 yıl olan Pivot sisteminin, büyük alanlar için rakipsiz olduğunu belirten Jain Sulama Sistemleri Ürün Müdürü Burak Gelegen, “Bu sistem özellikle mısır, buğday, yonca, patates, pancar ve meraların sulanması için ideal. 300 dekarın üzerine çıkıldığı zaman da, ilk yatırım maliyeti diğer sulama sistemlerine kıyasla daha düşük” dedi. Gelegen, düşük basınç ve düşük elektrik enerjisinin,ürün için önemli bir tercih nedeni olacağını ifade ederken, pivot sistem ile arazinin tamamının işçilik olmadan sulanacağını ve işçilik maliyetlerinin azalıyor olmasının da sistemin artılarından biri olduğunu vurguladı.