tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.2.2013 11:15:44

Keten var ketencik var!

Son yıllarda hızla gelişen, bir yandan da hararetli tartışmalara yol açan biyoyakıt teknolojisinde kanola, ayçiçeği, soya, şeker kamışı gibi ürünlerden sonra yeni bir cevher daha ortaya çıktı. Yağından elde edilen yakıtla ABD'de yapılan deneme uçuşları başarılı olan ketencik bitkisi, yeni enerji kaynaklarından biri olacağa benziyor.

Camelina ya da Alman susamı ismiyle de bilinen ketencik bitkisi, Avrupa'nın güney bölgelerinde ve Kanada, ABD gibi Kuzey Amerika ülkelerinde yetişiyor. Bitkinin yabani çeşitlerinin olduğu gibi kültüre alınmış da pek çok türü bulunuyor. Ketencik yoğunlukla bitkisel yağ kaynağı ve hayvan yemi olarak kullanılıyor.

Ancak son yıllarda yapılan deneylerle ketenciğin önemi hiç olmadığı kadar artacağa benziyor. Bundan 2 yıl önce ABD Hava Kuvvetleri'nin bir F-22 uçağını yüzde 50 oranında ketencik yağından aldığı enerjiyle uçurması başarılı sonuç vermişti. Bu denemeden sonra bitki yağının farklı araçlarda da kullanılmaya başlanacağı dile getirilmişti.

Ketencik, Türkiye'de ise Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Önder'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla gündeme geldi. Önder, Türkiye'de üretilmeyen bitkinin, aradığı iklim koşulları itibariyle ülke için ciddi bir potansiyel taşıdığını belirtiyor. "Ketenciğin soğuğa ve kuraklığa karşı toleranslı, ağır killi topraklar hariç farklı iklim ve toprak yapısına sahip çok değişik alanlarda yetişebilen, hastalık ve zararlılara diğer kültür bitkilerine göre daha dayanıklı bir bitki olduğunu biliyoruz" diyen Önder, "Çok fazla suya ihtiyaç duymaması, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kışlık da yetiştirilebilir olması nedeniyle ketencik ülkemizde nadas alanlarının azaltılmasında da etkili olabilir" şeklinde konuşuyor. 

Türkiye'nin ciddi bir yağ açığı olduğunu vurgulayan Önder, bitkinin bu açığı kapanmasına da yardım edeceği görüşünde: "Türkiye'de yağ bitkileri olarak ayçiçeği, kanola, soya, aspir, susam, yerfıstığı ve haşhaş üretimi yapılıyor. Bunlardan elde edilen toplam yağ, ihtiyacımızın 3'te birini karşılayabiliyor. Bu durum ketenciğin ekonomik ve stratejik önemini ön plana çıkarıyor."


Yorumlar
  • Sadullah EYİ

    Keten ve ketencik farklı bitkiler mı? Tesekkurler

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.