25.3.2013 08:41:07
Son olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Ekim ayında kamu ve akademik kuruluşların görüşüne sunulan "Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği" Başbakanlığa yollandı. Tebliğ, baharatlardaki tuz ve dolgu maddesi oranlarının azaltılması ve ambalajsız satışın sınırlandırılması gibi düzenlemeleri içeriyor.
Un, ekmek gibi tahıl kökenli ürünlerde tuz oranlarının azaltılması yönündeki düzenlemeler baharatlarla devam ediyor. Buna göre; kırmızı pul biberde bulunan tuzun yüzde 22 oranının yüzde 9'dan yüzde 7'ye, bitkisel sıvı yağ miktarının ise yüzde 8'den yüzde 6'ya düşürülmesi öngörülüyor. Baharat karışımlarında ise irmik, razmol, kepek gibi dolgu maddelerinin kullanımı yasaklanıyor.
"Dökme satış" olarak adlandırılan ambalajsız baharat ürünlerinin satışında ise hijyen kuralları sıkılaştırılıyor. Pazar, manav ve kasap dükkanlarında satışı yasaklanacak olan ambalajsız baharatlar, satıldıkları yerlerde ise tamamıyla gıda satış yerine ait olacak.
Tebliğ'de, baharat olarak tanımlanmış olan ürünlere yenileri de ekleniyor. Daha önce 35 adet olan tanımlı baharat sayısı aspir çiçeği, cedvar, adaçayı, çörtükotu, dereotu, havlıcan, isot, kebabiye, kırmızı karabiber, melisa-oğulotu, mercanköşk, maydanoz, meyankökü, sater, vanilya, sarımsak ve soğan gibi ürünlerin katılımıyla 53'e çıkıyor.
|