tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.3.2013 12:53:58

Tarlalar değil sobalar yanacak

Samsun'da tarımsal atıkları evsel yakıta dönüştürülüyor. Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nin geliştirdiği proje çay, fındık ve çeltik atıklarının konutlardaki ısıtma sistemlerinde kullanılmasını amaçlıyor. Tarımsal üretimin son aşamasında ortaya çıkan atıklar Türkiye'de çoğu zaman yakılarak imha ediliyor. Ancak bu yakma işlemi çevre sağlığını olumsuz etkileyen bir yöntem olarak biliniyor. Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Biyokütlü Birimi'nden Mahmut Dok; özellikle buğday sapı, mısır sapı, ayçiçeği sapı, kolza sapı, çeltik sapı ve kavuzu, çay artıkları ve fındık zurufunun bu yöntemle imhasının doğru olmadığını belirtiyor. Dok, "Türkiye'nin büyük bir bitkisel atık kapasitesi var. Bu gibi projelerle hem atıklardan kurtulmak, hem de Türkiye'nin 5 milyon tonluk kömür ithalatını düşürmek mümkün olacak" şeklinde konuşuyor. "Ortalama 25 kilogramlık kömürden 5 kilogram kül çıkıyor. 25 kilogram biyoyakıttan ise 250 gram kül çıkıyor. ve kül de organik atık olduğu için gübre olarak kullanılabiliyor" diyen Dok, bitkisel yakıtların kullanımında da üreticilere yol göstereceklerini söylüyor: "Örnek bir köyde palet ve briket üretebileceğimiz tesis kurup, sobaları da köylülerimize dağıtarak onlara kendi ürettikleri ürünlerin atıklarının nasıl biyoyakıt haline geldiğini ve evleri ısıttığını göstereceğiz. Yani köylülerimiz kömür ve odun kullanmadan bizim dağıttığımız sobalarla ısınacak."

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.