tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.3.2013 15:48:03

Kralların yiyeceği Türkiye'de ilk kez ekilecek

Muğla-Yatağan'da "Trüf Mantarını Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında değerli bir mantar türü olan "trüf"ün ormanının oluşturulmasına başlandı. 10 dekarlık alanda trüf aşılı meşe fidanlarının dikilmesi ve damla sulama sistemi kurulması yönündeki bu girişimler Türkiye'de bir ilki de gerçekleştirmiş olacak. Avrupa'nın yakından tanıdığı trüf mantarı Türkiye'nin tarım arazilerine ilk olarak Denizli'den giriş yapmıştı. Geçtiğimiz Kasım ayında Denizli'de, köküne trüf mantarı aşılanmış meşe fidanlarının dikilmesiyle başlayan projenin izinden bu kez Yatağan gidiyor. Trüfün sınırlı sayıda coğrafyada yayılım gösterdiğini söyleyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Aziz Türkoğlu, "Akdeniz iklimi etkisinde ve kireçli toprağa sahip bölgeler bu ürün için ideal ortamlar. Trüf üretiminin en başarılı olduğu 2 bitki ise meşe ve fındık. Ülkemizde meşe ve fındık ağaçlarının bulunduğu alanlar trüf alanına dönüştürülebilir. Bunun kırsal kesim için büyük bir kazanç olacağını ve ekoturizme katkı sağlayacağını düşünüyorum" şeklinde konuşuyor. Dünyadaki trüf mantarı üretiminin yarısına yakını Fransa tarafından karşılanıyor. Fransa'yı İspanya ve İtalya gibi Akdeniz ülkeleri takip ediyor. Ağaç köklerinin 5-20 cm derinliklerinde yetişen trüf mantarları özel eğitimli köpekler ile taranarak bulunabiliyor. "kralların yiyeceği" olarak da bilinen bu özel mantar türünün kilo fiyatının Batı Avrupa'da bin 500 euro'ya kadar çıktığı belirtiliyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.