E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Tahılda buğday, mısır ve pirincin rakipsiz saltanatı gıda güvencesi açısından risk oluşturuyor. İklim değişikliğine karşı kinoa ve teff gibi alternatiflerin önemi hızla artıyor.
paylaş
Çin'de yeşil alanların çölleşmesine karşı Yeşil Çin Seddi projesi başlatıldı. Proje kapsamında Gobi çölünün çevresine 100 milyar ağaç dikilecek.
Evinin içinde sebze-meyve yetiştirmek isteyenlerin hayalinden yola çıkan Montrealli Bryce Nagels, küçük alanlar için dizayn edilen “Besin Kulesi”ni geliştirdi.
Japonya’da yer alan Spread isimli firma yılda 10 milyon adet marul ürettikleri çiftliklerinde 2017’den itibaren sadece robot çalışan bulundurmayı planlıyor.
Bitkiler fotosentez yaparak mantarlarla besin alışverişinde bulunurken, mantarlar da bitkilerin suyu ve mineralleri absorbe etmelerine yardımcı oluyor.
Evin içinde tüm yıl boyunca organik meyve ve sebze üretebilme hayali gerçekleşiyor. Bu hayalin hayata geçirildiği projede ekosistem modülü ile “akıllı ev içi bahçe“ tasarlandı.
Kutup bölgeleri haricinde dünyanın en kuru çölü olan Şili'deki Atacama çölü, değişen hava şartları sonucu çiçeklere büründü!
Hollandalı tasarımcılar kokusu ve duruşuyla hayvan derisini andıran ancak atık meyve ve sebzelerden üretilen Rotterdam Fruitleather adlı bir ‘meyve deri’ geliştirdi.
Gana’daki bir gıda fabrikasında cassava bitkisinin ürünün atıkları değerlendirildi. İsrafın önüne geçmeyi amaçlayan yöntemle fabrika gelir ve kapasiteni arttırmayı başardı.
Kinoa, Avrupa ve ABD’de alternatif tahıl olarak kullanılıyor. tarlasera, "Astronotların gıdası" olarak tanımlanan kinoayı inceledi.
Tarım alanındaki mikropları arıtma işleminin gerçekleştirildiği elektrolize su aynı zamanda iş makinelerini dezenfekte edip, biyo güvenliği sağlayarak taze üretim raf ömrünü artırıyor.
İspanya'da "İleri Görüşlü Mimarlık" isimli bir grup, gıda kaynaklarının tükenmesi tehlikesini ortadan kaldıracak sürdürülebilir tarım planları yapıyor.
Yağmur yağışından veya sulamadan kısa bir süre sonra toplanan tarım ürünlerinde hastalıklara yol açan listeria bakterisinin tespit edilmesi kolaylaşıyor.
Bitkilere alışılmışın dışında sadece kısıtlı bir alan sağlamak yerine onlarla gelişip büyüyen “growth” isimli saksılar, yaşamın doğal akışını çağrıştırıyor.
ABD'li botanik uzmanları Avrupa'da su altında yetişen bir türün dünyanın bilinen ilk çiçek açan bitkisi olabileceğini açıkladı.
Kötü kokusu nedeniyle "leş çiçeği" olarak bilinen titan arum bitkisi İngiltere’de Eden Projesi kapsamında onuncu kez yetiştirildi.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan NASA astronotları bugün ilk defa uzayda yetiştirilen marulları deneyecekler.
Singapur Ulusal Üniversitesi'nden bilim insanları meyve ve bazı gıda maddelerinin ömrünü uzatmak için mavi ışık teknolojisi geliştirdi.
Kuzey Etiyopya’daki tarımcıların zorlu hava şartları ile mücadelesini kolaylaştırmak amacıyla bir şirket teknolojik bir sera sistemi icat etti.
Hollandalı bilim adamları çeltik tarlasından elektrik üreten yeni bir sistem geliştirdi. Sistem bitkilerin ihtiyacı olandan daha fazla enerji üretmesi prensibiyle çalışıyor.
Japonya'da bir salkım Roby Roman üzümü geçtiğimiz günlerde fiyatıyla rekor kırdı ve 8 bin 200 dolara satıldı.
Fransa parlamentosunun gıda atığına karşı önlem almak için oluşturduğu yeni yasayla birlikte, süpermarketlerin hâlâ tüketilebilir durumda olan yiyecekleri atması artık yasak.
İngiltere’de bilim adamları böcekleri engelleyebilen kokuları taklit eden molekülleri sentezlemeyi başardı. Elde edilen suni koku hem böcekleri savıyor, hem de insana ve çevreye zarar vermiyor.
ABD’li yetkililer bal arısı sayısındaki azalışın endişe verici boyuta ulaştığını belirtti. Arı yetiştiricileri 12 aylık dönemde arı kolonilerinin en az yüzde 42'sinin yok olduğunu açıkladı.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!