tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.11.2015

Dayanışmacı mantarlar

Mantarların ilginç dünyasını aydınlatan son araştırmalar, bu türler hakkında gizemli bilgiler vermeye devam ediyor. Birbirleriyle olan ilişkilerine yardım eden, besin maddelerini paylaşan, hastalık ve zararlı organizmalara karşı kendilerini koruyan bitkiler hakkında öğrenilecek daha çok şey var. Biyologlar tarafından 1969 yılına kadar şapkalı mantar ve funguslar yani mantar ailesinin diğer üyelerinin bitki türüne ait olduğu kabul ediliyordu. Fakat funguslar, hayvanlarla daha yakın akraba olmaları ve kendilerine has özellikler taşımalarından dolayı diğer türlerden farklı bir kategoride anılıyorlar. Bilim insanlarına göre, toprak üstü bitkilerinin yaklaşık yüzde 90’ı funguslarla yakın ilişki kuruyor. Funguslarla karşılıklı ilişki içinde olan bitkiler, fotosentez yaparak mantarlarla besin alışverişinde bulunup, bunun karşılığında mantarlar da filamentleri aracılığı ile bitkilerin suyu ve mineralleri absorbe etmelerine yardımcı oluyor. Bu dayanışma ile mantarlar ve bitkiler kendilerini hastalık ya da diğer tehdit edici unsurlardan koruyacak kimyasalları üretiyorlar. Bitkilerin yardımseverlik ağı Yapılan araştırmalara göre; douglas göknarı ve kağıt huş ağacının miselyum tabakası ile karbon alışverişi yaptıkları, başka çalışmalarda da buna ek olarak nitrojen ve fosfor alışverişi yaptıkları açıklanıyor. Daha yaşlı ve büyük ağaçların, daha genç olanlara yardımcı olduğuna inanılıyor. Öyleki, küçük ağaçların daha büyük “ana ağaçlar”a bağlı olduğunu ve bu yaşlı ağaçların kesilmesinin, küçük ağaçları ve fideleri daha korunmasız bıraktığına inanılıyor. Bazı biyologlar ise zararlı fungus ve yaprak biti saldırısına uğrayan ağaçların diğer ağaçları ikaz ettiğine inanıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.