Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Olaylar | Türkiye’den tarım haberleri

Yağışlarla gelen bereket

2015’in ilk günlerinden beri Türkiye genelinde görülen yağışlar, üreticilerin seneye bereketli bir giriş yapmasını sağladı. Yağışlar özellikle hububat üretimine yaradı.

Ak toprakla mücadele

Halk arasında ak toprak olarak bilinen, Anadolu’nun kırsal bölgelerinde 370’ten fazla köyde görülen absestli toprak, son yıllarda artan çölleşmeyle birlikte daha rahat ayırt edilebiliyor ve yapılan araştırmalarla birlikte sırrı da iyice günışığına çıkmış durumda. Kanserojen bir madde olan absest, masum insanların sağlığı için de bir tehdit unsuru.

Domatesin ömrü uzayacak mı?

Manisa Akhisarlı dört genç girişimcinin 2012 yılından beri üzerinde uğraştığı “Uzun Raf Ömürlü, Doğal Yarı Kuru Domates” projesi, TÜBİTAK’tan destek alacak. Geliştirilen bu proje ile domatesin ömrünün 90 güne çıkarılması hedefleniyor.

Mersin'de kayısı ağaçları çiçek açtı!

Normal zamanından tam 2 ay önce kayısı ağaçlarının dallarında çiçeklenme gören üreticiler paniğe kapıldı. Sıcaklığın sıfırın altında seyrettiği bugünlerde yaşanan bu olay, akıllara ürünlerin sigortalanmasının önemini getirdi.

Tarımsal ürün ihracatı destekleniyor

Türk ihracatçıların uluslararası alanda daha kuvvetli bir şekilde rekabet edebilmesini ve pazar paylarını arttırabilmesini amaçlayan Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Karar onaylandı.

2015 daha sulu geçecek

Bakanlık üreticileri memnun edecek açıklamayla gündeme oturdu. 2015 yılı içerisinde ülke genelindeki ekonomik olarak sulanabilir durumda olan 85 milyon dekarlık zirai arazinin 63 milyon dekarı suya kavuşmuş olacak.

Gök üzüm sadece Konya'da

Konya’nın Aladağ bölgesinde yetişen gök üzüm, Türkiye’de yalnızca bu bölgede yetişiyor.

En çok tarım alanı Konya’da

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde güncellediği son verilere göre Türkiye’de işlenen tarım arazilerinin çokluğuyla gündeme oturan şehir Konya.

Tedbir hayat kurtarıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı zirai don uyarısı, akıllara zirai dona karşı alınabilecek hızlı tedbirlerin neler olabileceğini getiriyor. Geçtiğimiz kış yaşanan don olayından ağzı yanan üreticilerin, bu kış da aynı şeyi yaşamaması için uyarılara kulak vermeleri çok önemli.

Zirai dona dikkat!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, Türkiye genelinde görülen yoğun kar yağışı, haftasonuna kadar devam edecek. Genel Müdürlük, üreticileri zirai dona karşı da uyarıyor.

Tunceli’ye has endemik sarımsak

Dağ sarımsağı Allium tuncelianum, yalnızca Türkiye’de yetişen özel bir tür sarımsak. Tek dişli üzerindeki kabukları arasında küçük dişleri bulunan, kabuk sayısının normal kültür sarımsağından az olması sebebiyle uzun süre saklanabilen bu endemik tür artık tarla koşullarında yetişiyor.

Narenciyeyi şirketleşme kurtaracak

Geçtiğimiz günlerde, Adana Toroslar Federasyonu (ATF) öncülüğünde "Kozan'da Yetişen Narenciyenin Pazarlanması" konulu bir seminer düzenlendi. Seminerde yapılan konuşmalarda narenciye hasadında görülen problemler ele alındı ve hasadın kurtuluşu için üreticilerin şirketleşmesi gerektiği vurgulandı.

Samsun’da paydos bitti, tarıma devam!

Samsun’un Atakum ilçesinde bulunan Samsun Tarım Anadolu Meslek Lisesi ve Tarım Meslek Lisesi’nin yıkılıp yerine 15 bin kişilik Protokol Camisi’nin yapılmasına ilişkin imar planı değişikliği Samsun İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Kırmızı mercimek alanı genişliyor

Kırmızı mercimeğe olan yoğun talep karşısında yeni yöntemler geliştirmek için Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü işbirliği yapmaya karar verdi.

Zeytinde verimin yolu doğru gübreleme

Vejetatif gelişme yapan zeytin ağacı, mahsul verme evresinde topraktan bolca besleniyor. Zeytinin harcadığı besin maddelerini toprağa geri vermenin yolu da uygun gübrelemeyi zorunlu kılıyor.

Tarımda İnsansız Hava Aracı teknolojisine merhaba

Türkiye İnsansız Hava Aracı (İHA) kullanımına başlıyor. İHA bin dönüm araziyi yaklaşık bir saatte tarıyor ve arazi için gerekli olan gübre, su ve mineralleri anında tespit edebiliyor.

Portakal üreticileri tepkili

Türkiye’de narenciye üretimi yıllık ortalama 4 milyon. Adana ise bu üretimin yüzde 25’ini gerçekleştiriyor. Ancak portakal burada hakettiği değeri görmüyor.

Tohumculukta üretim yükselişte

Türkiye’nin son 12 yılda tohumluk üretimi 5 katın, ihracatı ise 8 katın üzerinde artış gösterdi.

Ordu’da tarım galip geldi

Ordu Ünye’de Asarkaya Milli Parkı ile sit alanı olan Tozkoparan kral mezarlarının yakınındaki birinci sınıf tarım arazilerine yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yargı tarafından hukuka aykırı buldu.

Pamuk alanları azalıyor ama üretimi artıyor

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, pamuk ekim alanının son 20 yılda yüzde 25 azaldığını ancak buna rağmen, tarımdaki ıslah çalışmaları ve teknolojik gelişmeler sayesinde üretimde artış olduğunu söylüyor.

İstanbul'un seraları için yeni umut

İstanbul’un en önemli yerel sebze ve meyve kaynağı Sarıyer-Gümüşdere’deki 600 dönümlük tek parça tarım arazisinin bir bölümünün İSKİ’ye tahsis edilmesi kararı, üretim alanının tarım dışı kullanılmasının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

"İyi Tarım Uygulamaları" desteği için son müracaat 17 Mart

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “İyi Tarım Uygulamaları” faaliyetinde bulunan üreticilere yapılacak destekleme ödemesinden faydalanmak isteyenler için müracaatlar başladı.

Traktör sayısında artış

Türkiye, 2014’ün son aylarını tarım makinelerinde artışla kapadı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden (TZOB) alınan verilere göre 2014 Kasım ayında Manisa ve Konya’sa traktör sayısı 306 adetle aynı miktarda arttı.

Devamını Yükle
10