tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.2.2015 12:42:00

Zeytinde verimin yolu doğru gübreleme

Vejetatif gelişme yapan zeytin ağacı, mahsul verme evresinde topraktan bolca besleniyor. Zeytinin harcadığı besin maddelerini toprağa geri vermenin yolu da uygun gübrelemeyi zorunlu kılıyor. Verimin yolu uygun gübrelemeden geçiyor. Zeytinliklerden bol mahsul almanın formülü uygun gübreleme yollarını denemekle mümkün. Üreticilere zeytinde verimliliği sağlamada gübrelemenin önemini vurgulayan uzmanlar, gübrelemenin ağacın ilk dikimiyle başladığını ve bunu izleyen yıllarda devam ettiğini belirtiyorlar. Toprağa verilecek gübrelerin uygulanması için en uygun zaman ise kış ayları sonları, yani ilkbahar yağmurları başlamadan hemen önce. Gübre çeşidine üretici karar veriyor Türkiye zeytinliklerinde üreticiler kimyevi gübreler, hayvan gübreleri ve yeşil gübreler kullanıyorlar. Zeytinde kullanılacak gübrelerin çeşidi üreticinin tercihine göre değişebiliyor. Kimyasal gübre kullanımını oldukça yaygın ve bunun yanı sıra karabuğday, yulaf, çayır üçgülü, sarı yonca, ak hardal ve çavdar gibi yeşil gübreler de kullanılabiliyor. Bitkinin uyanma zamanı gübreleme için uygun tarih Zeytin ağacının yaşı, toprağın yapısı, ağacın topraktan yediği besin miktarı gibi faktörlere göre gübrelemenin miktarları da değişebiliyor. Ancak uzmanlar zeytin ağacından en yüksek verimi almak ve ürün kaybını önlemek için ilk gübrelemenin bitkinin dinlenme döneminde yani hasat yapılıp budama yapıldıktan sonra yapılmasını öneriyorlar. Dinlenme döneminde yapılan gübrelemenin amacı toprak içinde 1,5 ila 3 ay arasında çözünen fosfor ve potasyumu bitkinin köklerine yedirmek. Ocak-Şubat ayında verilen gübre bu sayede bitkinin uyanma zamanı olan Mart ayı sonuna yetişiyor. İkinci gübreleme ise Mart ayının sonunda öneriliyor. Uzmanlar bu tarihte uyanma döneminde olan bitkinin, verilen azot ağırlıklı gübreyi hemen kullanacağını söylüyor. Özellikle de yağmurlardan önce verilen gübre, verimliliği maksimuma çıkarıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.