tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.2.2015 16:53:28

Pamuk alanları azalıyor ama üretimi artıyor

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, pamuk ekim alanın son 20 yılda yüzde 25 azaldığını ancak buna rağmen, tarımdaki ıslah çalışmaları ve teknolojik gelişmeler sayesinde üretimde artış olduğunu söylüyor.
Pamuk, tekstil ve konfeksiyon sektörünün ana girdisi ve Çukurova'da 'beyaz altın' olarak nitelendiriliyor. Oda Başkanı Semih Karademir Türkiye'nin pamukta son yıllarda dünya pazarında önemli ithalatçılar arasında yer aldığını belirtiyor ve şunları ekliyor: "Kütlü pamuk üretimi yüzde 49, kütlü pamuk verimi ise yüzde 98 oranında arttı. Pamuk lifi üretimi yüzde 57, verimi ise yüzde 109 oranında artış gösterdi. Üretimdeki bu gelişme Türkiye'nin aslında pamuk üretiminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve mevcut pamuk ekim alanları korunabilir, hatta artırabilirse dünya pamuk üretiminde yüzde 3 civarlarında olan payını daha yukarılara çekebileceğini gösteriyor." Fiyatların düşme eğilimi sektörü etkiliyor Türkiye'nin önemli bir pamuk ithalatçısı konumuna gelmesinde dünya fiyatlarındaki düşüşün önemli bir etken olduğunu belirten Karademir, şöyle devam ediyor: “Gelişmiş ülkelerin ve özellikle ABD'nin pamukta uyguladığı iç destek ve ihracat destekleri, dünya pamuk fiyatlarının olması gerekenin altında seyretmesine neden olmakta. ABD dünya pamuk fiyatlarında ortaya çıkan düşüş eğilimlerinde üreticilerinin olumsuz etkilenmesini engellemek için çeşitli destekleme politikaları izlerken, Türkiye'de tarımda desteklemelerin reel olarak azaltılmasına yönelik uygulamalar mevcut. AB ülkeleri özellikle ithalatını sınırlı tutmak, Türkiye pazarına pamuk satabilmek ve ABD ile rekabet edebilmek için yüksek destekler veriyor.” Pamuk üreticisi zararda Karademir’e göre, Türkiye'de pamuk üreticisinin eline geçen fiyatlarla, girdi fiyatları arasındaki makasın giderek açılması üretimi daha da zorlu hale getiriyor. Karademir’in detaylı değerlendirmesine göre; 2005 yılında 1 kilo kütlü pamuğun fiyatı 72 kuruş, 1 litre mazot ise 1.95 TL'ye satılıyordu. 2013 yılında ise 1 kilo kütlü pamuğun fiyatı 1.35 TL, 1 litre mazotun fiyatı 4.26 TL olarak gerçekleşti. Yani pamuk çiftçisi eline geçen 1 kilo pamuk fiyatı ile 2005 yılında 0.37 litre mazot alabiliyorken, 2013 yılında 0.32 litre mazot alabildi… “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü'nün 2014 yılında yayınladığı 'Çukurova Bölgesinde Başlıca Tarla Ürünlerinin Üretim Maliyeti ve Pazarlama Yapısı' başlıklı çalışmaya göre de pamuğa herhangi bir destekleme olmaksızın pamuk üretiminin nispi karı 0.97 olarak bulundu. Yani üretici pamuk üretimi için harcadığı her 1 TL'ye karşılık 97 kuruş kazanıyor, kısacası üretim kârlı değil ve üretici zarar ediyor.”  diye ekleyen Karademir, üreticinin pamuk üretimine devam ediyor olmasının tek sebebinin desteklemeler olduğunu, ancak desteklemelerin de reel olarak azaldığını ve bu yüzden de Türkiye'de pamuk üretiminin geleceğinin karanlık olduğunu da ifade ediyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.