tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.2.2015 10:34:35

Narenciyeyi şirketleşme kurtaracak

Geçtiğimiz günlerde, Adana Toroslar Federasyonu (ATF) öncülüğünde "Kozan'da Yetişen Narenciyenin Pazarlanması" konulu bir seminer düzenlendi. Seminerde yapılan konuşmalarda narenciye hasadında görülen problemler ele alındı ve hasadın kurtuluşu için üreticilerin şirketleşmesi gerektiği vurgulandı. Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan Kozan Ticaret Odası’nın toplantı salonunda düzenlenen seminere Çukurova Üniversitesi’nden öğretim üyeleri, Kozan Ticaret Odası’ndan yetkililer, ATF üyeleri ve bölgedeki narenciye üreticileri katıldı. Seminer boyunca narenciye üretiminde yaşanan sorunlar tartışıldı. 10 Şubat 2015’te tarlasera.com’da yer alan habere göre; Türkiye’de narenciye üretimi yılda ortalama 4 milyon ve bu üretimin yüzde 25’i de Adana’da gerçekleşiyor. Ancak üretilen narenciyenin iç pazarda hakettiği değeri görmemesine üreticiler tepki gösteriyor, hatta bazıları narenciye ağaçlarını sökmeye bile başladı. Seminere katılan akademisyenlerden Doç. Dr. Okan Özkan ise bu durumun tek ilacının üreticilerin dağınık yapıdan bileşik yapıya gitmesi olduğunu söyledi. Üretilen narenciyenin iç pazarda rekoltesinin düşmesine karşı yapılabilecek tek şeyin üreticilerin şirketleşmesi olduğunu söyleyen Özkan, yaratılacak farkındalığın işe yarayacağını da ekledi ve üreticilere şu tavsiyeleri verdi; “100 ton ürün hasadımız varsa bunun 50 tonunu çöpe atıyoruz. Çünkü pazarlamayı bilmediğimiz için ürün elimizde kalıyor. Bunun milli ekonomiye negative yansıması kaçınılmaz. Kozan bal tesisini örnek alarak bir soğuk hava ve paketleme tesisi yapmalısınız. Narenciye en çabuk bozulan üründür. Narenciyeyi soğuk hava depolarında saklamanız gerekir. Biran önce çeşit dinamiğini ve hasat sonrası kayıpları azaltmanız için bileşik yapıya geçmeniz gerek.” Bileşik yapıya geçilmesi şart Seminerde konuşan Toroslar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Oya Işık da narenciyedeki sorunları çözebilmek adına bu semineri düzenlediklerini söyledi ve üreticilerin biraraya gelip şirket kurmadıkları sürece bu sorunların aşılamayacağını ekledi. Toroslar Federasyonu Başkan Vekili Mahmut Nimet Dalkır da Toros Federasyonu’nu kurarken özellikle Saimbeyli, Tufanbeyli, Kozan gibi çok fazla sahibi olmayan ancak kendi içerisinde de bu sorunlara çözüm bulamayan ilçelere farkındalık oluşturmak amacıyla bu yola çıktıklarını söyledi ve şunları ekledi; “Şu an geldiğimiz noktada birlik başkanlarımızın desteğini alıyoruz. Şirket kurulması için her desteği vermeye hazırız. Kozan’da bir üretici batarsa, bütün Kozan batar. Bu bilinçteyiz. Biran önce şirketleşme yapılması gerekiyor.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.