tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.2.2015 09:46:07

2015 daha sulu geçecek

Türkiye’nin tarımsal alanda mücadele verdiği en önemli konulardan biri sulama. Sulama tesislerinin Türkiye’deki toplam zirai alana yetmiyor olması varolan potansiyeli düşüren en önemli faktörlerden biriydi. Ancak 2015 yılı içerisinde ülke genelindeki ekonomik olarak sulanabilir durumda olan 85 milyon dekarlık zirai arazinin 63 milyon dekarı suya kavuşmuş olacak. Verimli toprakları, elverişli hava koşullarıyla tüm dünyanın ilgisini üzerinde toplayan Türkiye’nin yakın bir zamanda dünyanın gıda üretim ve ihracat merkezi haline gelmesini hedefleyen yetkililer doğru ve yeterli sulama sistemlerinin bu hedefe ulaşmada kullanılacak yöntemlerden olduğunun bilincindeler. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin mevcut potansiyelini arttırmak için sulama projelerini, barajları, göletleri 2015’te tamamlamayı hedeflediklerini vurguluyor ve bu maksatla başlattıkları seferberlikte 2015 yılı içinde hızla ilerleyeceklerini de ekliyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen bu projelerle 2014’te 61 milyon dekara yükseltilmiş olan sulama alanlarının 63 milyon dekara yükseltilmesi hedefleniyor. 2019 hedefi ise sulama yapılan toplam alanı 71 milyon dekara çıkarmak. Daha çok su, daha çok verim Tarımsal faaliyetlerde verimliliği ve kazancı arttıran en önemli etkenlerden birisi doğru sulama tekniklerini etkin bir şekilde kullanmak. Doğru sulama sonucu hem ürünlerin çeşidi artıyor, hem de verim artıyor. Bakanlığın hedefleri gerçekleştiği takdirde, sulamaya açılan alanlar sayesinde Türk üreticilerin kazancı da 5 milyar lira daha fazla olacak.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.