tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.3.2012 13:42:01

Gıda krizi mi israf krizi mi?

Almanya'da her yıl kişi başına ortalama 81,6 kilo yiyeceğin çöpe atıldığını bildiren Alman hükümeti, israfı önleyecek çözümler için harekete geçti.

Almanya'da Gıda, Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘heba edilen yiyecek maddeleri araştırması’ ülkede bu konuda savurganlık olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmada yiyecek maddelerinin yaklaşık 3’te 2’sinin gereksiz yere çöpe atıldığı vurgulandı. Almanya’da yılda çöpe atılan yiyecek maddelerinin toplamının yılda 11 milyon tonu bulduğu hesaplandı. 11 milyon ton ağırlığındaki yiyecek maddelerinden oluşan çöpün yüzde 61'i evlerden, yüzde 17'lik bölümü okul, kantin ve lokantalardan, kalan yüzde 5'lik çöp ise marketlerden toplanıyor.

Federal Gıda, Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner, yaptığı açıklamada yiyeceklerin, çöpe atılmayacak kadar değerli olduğunu vurgularken, “Her yıl milyonlarca ton yiyecek maddesini çöpe atmamalıyız" uyarısında bulundu. Bakan Aigner, yiyecek maddelerinin son kullanma tarihiyle ilgili bir aydınlatma kampanyası başlatmayı planladıklarını da kaydetti. Alman Gıda Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı yetkilileri, 27 Mart'ta, başta üreticiler, tarım ve gastronomi sektörü temsilcileri olmak üzere yiyecek israfını önleme amacıyla toplantı düzenleneceğini duyurdu. Toplantıda, yiyecek israfının yanı sıra zirai verimlilik konusunun da ele alınacak. Almanya’da yayınlanan rapor akıllara geçtiğimiz yıl, son 60 yılın en büyük kuraklığına sahne olan ve açlıkla mücadele eden Afrika Boynuzu'na yapılan yardım seferberliğini hatırlatmıyor değil. O dönmede uluslararası yardım örgütleri, milyonlarca kişinin ölüm kalım savaşı verdiği bölgeye daha fazla yardım gelmesi çağrısında bulunuyordu. Almanya ise soruna “kalıcı çözüm”ler bulunması görüşünü savunuyordu. Gıda israfı kuşkusuz yalnızca Almanya’nın sorunu değil. Bugün gelişmiş veya Türkiye gibi “gelişmekte olan” pek çok ülkede bu sorunu gözlemlemek mümkün. Bir tarafta açlıkla burun buruna yaşayan insanlar, diğer yanda çöpe giden gıdalar… Bahsi geçen kalıcı çözümler içinse Almanya’da yayınlanan raporun doğru analiz edilmesi atılacak ilk adımlardan biri olabilir.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.