tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.3.2018

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Dikkatli bir bitki koruma ve özenli bir gübreleme zeytin üretiminde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde en sık yapılan hataları ve doğru uygulamaları uzmanlara sordu.

Yılın bu günlerinde zeytin bahçelerinde bambaşka bir hava esiyor. Zira zeytinlerin toplanıp hasadın tamamlanmasıyla sezonun bitiş düdüğü çalsa da, paydos zili hiç çalmayan üretici için bahar ayları yeni faaliyetlerin habercisi. Zaten sezon sonu hasatta elde edilen başarının sırrı da tam burada, yani hasadın hemen ardından başlayan işlemlerde gizli.

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde en iyi sonuçlara ulaşmak için bitki besleme uygulamalarına özenle eğilmek şart. Bitki beslemede esas noktayı ise toprak ve yaprak analizlerine göre noksanlıkları tespit edilen elementlerin bitkiye verilmesi oluşturuyor. Zeytinin ihtiyaç duyduğu magnezyum, kalsiyum, çinko gibi besin elementlerinin arasından azot, fosfor, potasyum ve bor öne çıkıyor.

Hangi besini ne kadar vermeli?

“Meyve kalitesi ve kurmadde içeriğine direkt etkisi olan element potasyum iken, kalsiyum, bor ve çinko da yağ kalitesi için oldukça önemli” diyen Dr. Tarsa Tarım Marmara Bölgesi Pazar Geliştirme Sorumlusu Erkut Berent, genel bir gübrelemede NPK gübresi olarak 20-10-20+Ca+mg+B içerikli ürünlerin uygun olduğunu belirterek diğer besin elementlerinin ise şartlara ve eksiklik miktarına bağlı olarak verilmesi gerektiğini söylüyor.

zeytinde-yanlislar-ve-dogrular3.jpg

Zararı en aza indirmek için

Hasat sonrası hem topraktan hem de yapraktan yapılacak gübrelemeler zeytin ağacının sezona 1-0 önde başlamasına yardım ediyor. Bu dönemde yapraktan bor, mangan, çinko ve deniz yosunu uygulamasının, hasadın oluşturduğu zararı minimize ettiğini, aynı zamanda kış koşullarına hazırladığını ve meyve gözü için de fayda sağladığını belirten Berent, topraktan ise fosfor ve potasyum içerikli gübrelerin uygulanabileceğini söylüyor.

Bitki beslemede yapılan yanlışlar

Toprak ve yaprak analizi olmaksızın gübrelemeye girişmek zeytin arazilerinde yapılacak en büyük hatalardan biri. Berent üreticilerin bitki besleme ile ilgili olarak sıkça düştüğü diğer hataları ise şöyle sıralıyor: Yavaş çözünen toprak altı gübrelerin geç uygulanması; taban gübrelemesinde sadece fosfor içerikli gübre kullanılması; potasyum, kalsiyum ve magnezyumlu gübrelerin kullanılmaması; sadece baharda azotlu gübreleme yapılması ve zamanlamanın yanlış olması.

En sık görülen hastalık ve zararlılar

Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesindeki zeytin ağaçlarında en sık görülen sorun olan zeytin halkalı leke hastalığı meyve dallarının yüzde 15-20’sinin kurumasına yol açıyor. Hastalıkla mücadele edilmeyen bahçelerde kayıplar yüzde 80’e kadar varabiliyor. Zeytin zararlılarının başında gelen zeytin güvesi ise yüzde 20-50 arasında ekonomik zarara neden oluyor. Zeytin pamuklubiti ve verticillium solgunluğu da diğer temel riskler.

zeytinde-yanlislar-ve-dogrular2.jpg

Nasıl mücadele etmeli?

Hastalık ve zararlı mücadelesinin başarısında uygulama tarihleri ve kullanılacak bitki koruma ürünün içeriği büyük rol oynuyor. “Zeytinde sorun olan hastalıklara karşı kış döneminde şubat ile mart aylarında bakırlı preparatlar ile mücadele edilmesi gerekiyor” diyen Hektaş Saha Destek Yöneticisi Volkan Coş; zeytin kabuklubiti, pamuklubit ve zeytin karakoşniline karşı kış aylarında yağ bazlı ürünlerin kullanımını tavsiye ediyor.

Bitki korumada yapılan yanlışlar

Zeytinde zirai ilaç uygulaması öncesinde yapılan hataların başında ilaçlama suyunun pH ölçümü yapılmadan kullanılması ve ilaçların ayrı bir kapta karıştırılmak yerine doğrudan tankere konulması geliyor. Coş bitki korumada yapılan bir diğer önemli hataya da dikkat çekiyor: “İlaçlama maliyeti ve zamandan tasarruf etmek için özellikle bakırlı preparatlar ile insektisitler karıştırılarak kullanılıyor. Bu durum ilaçların ekinliğini azaltıyor ve iklim koşullarına göre fitotoksite riski yaratıyor.”


Yorumlar
  • mehmet temizkan

    merhabalar ben hatay altınözünden aynen yazıda okuduğum gibi bu yıl yağışların fazla olmasından dolayı halkalı leke aşırı fazla bide ağaçlarda kibrit çöpü kalınlığındaki dallarda kuruma var. teşekkürler

  • loan financial

    Good day. Quick loans Service available here. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.