E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Şubat sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Geçtiğimiz hafta Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın nükleer enerji ve Türkiye-ABD ortaklığı üzerine açıklamaları çok tartışıldı.
paylaş
Bakanlar Kurulu, Malatya, Çorum ve Denizli'deki 5 yerleşim yerini tarım reformu uygulama alanı ilan etti.
'1000 Günde 1000 Gölet: GÖL-SU Projesi' kapsamında büyük sulama alanlarının yer almadığı kırsal kesimlerde göletler oluşturularak sulu tarıma geçilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği Taslağı'nı yayınlandı. Taslağa farklı çevrelerden, çok farklı tepkiler var.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden (TZOB) yapılan açıklamada tarım sektörünün 2012 yılında yüzde 3,5 oranında büyüme gösterdiği belirtiliyor.
Tarım alanlarında arı ölümlerinin önüne geçmek amacıyla alınan önlemler konusunda tarla ve bahçe sahipleri ile arıcılar uyarıldı. Uzmanlar, zirai mücadelede doğru zamanlamanın önemine dikkat çekiyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı çalışma Türkiye'nin tarım alanlarını bilgisayar ortamına taşıyor. Yaklaşık 30 milyon tarım parselinin uydu görüntülerini bir araya getiren çalışma, bu alanların arazi özelliklerini belirlemeyi amaçlıyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yıllık rakamlara göre, tarımda istihdamın 2012 yılında 46 bin kişi azaldığını bildirdi.
Samsun'da tarımsal atıkları evsel yakıta dönüştürülüyor. Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nin geliştirdiği proje çay, fındık ve çeltik atıklarının konutlardaki ısıtma sistemlerinde kullanılmasını amaçlıyor.
Son olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Ekim ayında kamu ve akademik kuruluşların görüşüne sunulan "Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği" Başbakanlığa yollandı.
Bugün Dünya Su Günü! Yaşamın kaynağı suyun en büyük taliplisi ise tarım sektörü. Su kaynaklarının yüzde 75'ini tarımda değerlendiren Türkiye'nin yüzey ve yer altı su potansiyelinin yılda ortalama 112 milyar metreküp olduğu belirtiliyor. Peki bu su Türkiye'ye yeterli mi?
Tarım işçileri, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili Sosyal Güvenlik Sigortası kapsamına alınıyor. "Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Protokolü" başlığıyla hazırlanan anlaşma, tarım işçilerinin karşılaştığı sağlık, eğitim ve beslenme sorunlarını gidermeyi hedefliyor.
Türkiye'nin üzüm üretim merkezi Manisa'da bir üzüm deposunda yangın çıktı.
13 Mart Çarşamba günü başlayan ve 30 ülkeden 590 firma ve temsilcilerini bir araya getiren Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı, 3. gününde kötü hava koşullarından olumsuz etkilendi. Bu sabah yaşanan yoğun fırtına nedeniyle fuar alanına ait bir çadırın çökmesi sonucu 10 kişi hafif yaralandı.
Alaçatı’nın doğal ve kültürel zenginliklerini gözler önüne sermeyi hedefleyen Alaçatı Ot Festivali, bu yıl Alaçatı Belediyesi’nin ev sahipliğinde 13-14 Nisan tarihleri arasında 4. kez düzenleniyor.
Akdeniz Üniversitesi'nde 2 yıldan beri sürüdürülen çalışmalar dünyanın ilk "akıllı gübre"sini üretmeyi başardı. Bitkinin fotosentez hızını artırma prensibi üzerine kurulan teknoloji, bu sayede verim, kalite ve lezzet artışı sağlamayı amaçlıyor.
Daha az su ve gübre kullanımına ve modern tekniklere dayanan Daha İyi Pamuk (BCI - Better Cotton Initiative) uygulaması için Ulusal Pamuk Konseyi'nin 2 yıl önce yaptığı sertifika başvurusu kabul edildi. Buna göre bir sonraki ekim döneminde pilot illerde BCI pamuk ekimine başlanacak.
Bitki koruma sektöründe yıllardır faaliyet gösteren Amerikan Chemtura firması ile AMC-TR Tarım arasında distribütörlük anlaşması imzalandı. Üreticiler, Chemtura markalı ürünlere Türkiye’de AMC-TR Tarım aracılığı ile ulaşacak.
1971 yılına ait bir gazete haberi... "Ege'de, Orta Anadolu'da ve Güney'de tarım alanlarında altın yıl yaşanıyor. Üzümden patatese, buğdaydan pamuğa kadar her şey şimdiye dek görülmemiş derecede bol..." diyen haber bugünden bakınca nasıl görünüyor?
Türkiye’de tarımsal üretimin merkezlerinden olan Adana ilk "Tarım Müzesi"ne kavuşuyor. Müzede üretim süreçlerini anlatan, geçmişten günümüze tarımsal üretimde kullanılan tarım makine, alet ve ekipmanları sergilenecek.
Muğla-Yatağan'da "Trüf Mantarını Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında değerli bir mantar türü olan "trüf" ormanının oluşturulmasına başlandı. Avrupa'nın yakından tanıdığı trüf mantarı Türkiye'nin tarım arazilerine ilk olarak geçtiğimiz yıl Denizli'den giriş yapmıştı.
Resmi Gazete'de yayımlanan kanun değişikliği ile mevcut kuyulara sayaç taktırma süresi 3 yıl uzatıldı. Daha önce "Yeraltı Suları Hakkındaki Kanun"a uyum için son tarihin 25 Şubat günü olduğu bildirilmişti.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!