tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.7.2013 09:33:11

Ekmek devrimi!

En temel gıda maddesi olarak sofralardan eksik olmayan ekmeğin özellikleri değişti. Artık Türkiye'de "beyaz ekmek" olarak bilinen mamul, yalnızca buğday unu, maya, tuz ve sudan ibaret olacak ve renklendirici içermeyecek. Ayrıca ekmeğin tuz oranı azaltılırken kepek oranı da artırılmış bulunuyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden ekmek düzenlemeleri tartışmaları nihayete erdi. Ekmek ile birlikte pek çok gıda maddesi ile ilgili yapılan düzenlemeler ile birlikte artık "yeni ekmek" raflarda yerini aldı. Yeni ekmeğin bilindik beyaz ekmeğe oranla kepek gibi tahıl özelliklerini daha yoğun içeriyor. Buna karşılık sağlığa olumsuz etki yapan tuz oranında kısıtlamaya gidilirken "beyazlatıcı" gibi katkı maddelerinin de kullanımı yasaklandı. Uzmanlar yeni ekmeğin klasik beyaz ekmeğe oranla daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Kepek, lif, ruşeym, vitamin gibi tahıl özelliklerinden arındırılmış unu "saf şeker" olarak nitelendiren  Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saniye Şen, bu yönlü beslenmenin obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıklarına yol açtığını söylüyor. Beyaz ekmek üretiminin aynı zamanda ekonomik olarak da ciddi bir yük oluşturduğunu belirten Şen, "Oldukça gecikmiş olsa da çok önemli bir uygulama" yorumunu yapıyor. Kepeğin yanı sıra ruşeymin de yeni ekmekte bulunması gerektiğini söyleyen Şen, aşırı ekmek tüketimine karşı da uyarıyor: "Biz toplum olarak çok fazla ekmek tüketiyoruz. Bir insan günde 450 gram ekmek tüketiyor, bu çok yüksek bir değer ve mutlaka azaltılması gerekiyor."

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.