tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.5.2013 07:39:55

Kota yükseldikçe tepkiler artıyor

Türkiye şeker sanayisi, nişasta bazlı şekerde kotada yapılan artışı tartışıyor. Yılda 244 bin 400 ton olan kotanın Bakanlar Kurulu'nun kararıyla yüzde 38 oranında artırılması sanayi kuruluşlarının tepkisini çekiyor. Bakanlar Kurulu'nun belirlediği ve her yıl yüzde 50 artırma yetkisine sahip olduğu kota uygulaması, sektörde faaliyet gösteren sanayicilerin eleştirileri maruz kalıyordu. Yapılan yeni düzenleme ise ilgililerin yoğun tepkileriyle karşılaştı. Kanun'un değişmesi gerektiğini düşünen İstanbul İhracatçı Birlikleri ve Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, "Bu Kanun, üretimi yabancı firmalarının tekeline sokuyor" şeklinde konuşuyor. Bugün Türkiye'de şeker üretimi ve iç piyasaya yönelik satış yetkisi 5 firmada bulunuyor. Şeker üretim kotası konusunda Avrupa Birliği'ni örnek gösteren Mete, "Orada kota gibi bir uygulama yok. Herkes istediği kadar üretip kendi piyasasına satabiliyor. Diğerlerinin yalnızca ihracat yapma izni var. İç piyasanın yüzde 90'ı 2 tane yabancı firmanın elinde. Bu durum, maliyeti sanayicinin sırtına yüklüyor. Bu adaletsizliğin düzeltilmesi gerekli." Mete sözlerini şöyle sürdürüyor: "Buna kota koyunca toz şeker fiyatındaki artışla birlikte NBŞ'nin de fiyatı yükseliyor. O zaman bizim maliyetlerimiz artıyor ve ihracatta rakiplerimizle baş etmekte zorlanıyoruz. Eğer bu kotalar kalkar ve üretim serbestleşirse çok daha hızlı gideceğiz."

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.