tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat
  • tarlasera
  • Detay
  • Tütünde 3 gün sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

28.06.2021

Tütünde 3 gün sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

tutunde-3-gun-sonra-hicbir-sey-eskisi-gibi-olmayacak1.jpg

Yetki belgesi almadan tütün ticareti yapmayı yasaklayan yasa 1 Temmuz’da uygulamaya geçiyor. Ürünlerini satabilmek için gerekli olan kooperatifleşme sürecini tamamlayamayan üreticiler ise yasanın iptalini ya da bir kez daha ertelenmesini talep ediyor.

Türkiye’de tütün tarımı geçmişteki destek ve üretim bolluğundan uzak bir noktaya düşen tütünde üretici nüfusu da 2000’ler öncesine oranla dramatik şekilde azalmış durumda. Tüm zorluklara karşın ürüne ve tarımsal üretime sadık kalarak tütün yetiştirmeye devam eden üreticileri bir süredir tedirgin eden yasa değişikliğinde ise dönüm noktasına ulaşılmak üzere.

Aslında son yıllarda yeni çeşitler geliştirmek için yoğunlaşan çalışmalar ve ithal tütün mamullerine getirilen yüksek vergiler eski günlerini mumla arayan tütünde umutların bir şekilde diri tutulmasını sağlayabildi. Buna karşın, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun getireceği yükümlülükler 3 gün sonra gerçeğe dönüştüğünde zorlu bir sürece girilmiş olacak.

Yeni yasa ne getirecek?

İlkin 2017’de TBMM’ye gelen ve aynı yılın Kasım ayında kabul edilen kanun, o tarihten bu yana iki kez ertelenmişti. Son olarak geçtiğimiz yılın Haziran ayında alınan kararla 1 Temmuz 2021 tarihinde uygulamaya geçmesi kararlaştırılan yasa, yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 3 yıl hapis cezası öngörüyor.

tutunde-3-gun-sonra-hicbir-sey-eskisi-gibi-olmayacak2.jpg

Verilen süre tesisleşmek için yeterli olmadı

Yapılan tütün üretiminin üretici ve esnaf yoluyla doğrudan gelire çevirebilmesini imkansız kılan yasayla uyum sağlanması amacıyla ilk karardan yaklaşık 3 yıl sonra bu yılın başı itibariyle tütün üretim kooperatiflerinin kurulmasına ilişkin yönetmelik yayınlanmıştı. Kooperatiflerin, üreticilerin ürünlerini yasaya uygun olarak pazarlamayı sağlayacak işletme görevlerini üstlenmesi amaçlanıyor.

Ancak yönetmeliğin kabulünden bu yana geçen 6 aylık süre, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından kaynaklı kısıtlamalar ve mevcut ekonomik koşullar nedeniyle yeterli olmadı. Tütün kooperatifi kurmak için gerekli olan tesisleşme ve kurumlaşma süreçlerini tamamlayamayan üreticiler yeni yasanın iptalini ya da bir kez daha ertelenmesini talep ediyor.

Üretici su ve altyapı sorunlarıyla boğuşurken

Tütün üretiminin en önemli merkezlerinden Adıyaman’da yaşadıkları ekonomik sorunları dile getiren üreticiler, mevcut koşullarda Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki almaksızın yapılan ticaretin yasaklanmasıyla üretimin büyük darbe alacağını söylüyor. “Eğitim, su, altyapı gibi sıkıntılarımız varken bir de tütün konusunda baskı yiyoruz” diyen Çelikhanlı bir üretici, tütün satışı nedeniyle hapis cezasıyla karşılaşmak istemediklerini söylüyor.

Tütünde 3 gün sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

“Tütün konusu yalnızca üç beş yıllık bir sorun değil” diyen bir başka üretici ise, “Yetkililer tütünde başka çaremiz olmadığını söylüyor. Ama bizim başka çaremiz çoktur. Bu tütünü kayıt altına alabilirsek Avrupa’ya, hatta her yere pazarlayabiliriz” şeklinde konuşuyor.

Tütün bir kez daha Meclis gündeminde

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ise 6 aylık sürenin 2 ayının sokağa çıkma yasaklarıyla geçtiğini hatırlatırken, “Devlet 5 sayfalık bir yönetmelik için kendine 3 yıllık zaman tanırken tütün üreticisine kooperatif kurmak için birkaç ay zaman tanıyor. Üreticiye ‘Bu sürede tesisleşmeyi yapın, binanızı yapın, makinenizi alın’ demek vicdani değil” yorumu yapıyor.

 

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.