tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.03.2021

Tütün küllerinden doğmaya hazırlanıyor

Tütün küllerinden doğmaya hazırlanıyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde geliştirilen ilk yerli hibrit tütün çeşidi verim ve kalitede çıtayı yukarı taşımayı hedefliyor.

Türkiye’nin tarım tarihine bakıldığında, bugün geçmişteki görkeminden en uzak noktaya düşen ürünlerin başında belki de tütün geliyor. Özellikle 2002 yılında tarımsal destekler kapsamından çıkarılmasıyla dramatik bir inişe geçen tütün tarımı, yalnızca daralan ekim alanları ve düşen rekolteyle değil, eski verimliliğinden de uzaklaşmasıyla da adeta bir tükeniş tablosu çiziyordu.

2000’li yılların başına oranla üretimi yarı yarıya azalan tütün geniş üretici nüfusunu da hızla yitirirken bir yandan Türkiye de üründe ithalatçı konuma düştü. Yabancı tütün ürünlerinin hakimiyet kurduğu piyasada son birkaç yıldır üst üste yaşanan zamlar ise yerli tütüne olan talebin artması ve üretimin yeniden canlanması yönünde bir beklenti yaratmıştı.

tutun-kullerinden-dogmaya-hazirlaniyor2.jpg

“Tütün” ve “destek” sözcükleri yeniden bir arada!

Son olarak bundan 1,5 yıl önce getirilen ek vergiler ve aynı dönemde tütün üretiminde yaşanan yukarı doğru kıpırdanma da bu beklentiyi olumlar nitelikteydi. Buna karşın, destekleme planlarında yine de kendine yer bulamayan ürünün yeniden ayağa kalkacağına dair somut bir gösterge ortaya çıkmıyordu. Ta ki 2021 yılının ilk çeyreğine, yani günümüze kadar!

Tütünü uzun süredir içinde yol aldığı karanlık tünelin ucundaki ışıkla buluşturan ilk karar geçtiğimiz Şubat ayında geldi: Kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarımsal yatırımlara verilen hibe destekleri listesine dair tebliğdeki “tütün hariç” ibaresi kaldırıldı; böylece ülke tarımının bu emektar ürününün ismi uzun bir aradan sonra “destek” kavramıyla yan yana geldi.

8 yıllık çalışmalar meyvesini verdi

Ancak Türkiye’de tütün tarımının tarihe karışacağı kaygısının başladığı son yıllarda, aslında alttan alta ürüne yeni bir gelecek çizmek için çalışmalar da sürüyordu. Bu doğrultuda Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde 8 yıldır süren çalışmalar meyvesini yakın zamanda verdi ve araştırmacılar Türkiye’nin ilk yerli hibrit tütün çeşidini geliştirdiklerini duyurdu.

tutun-kullerinden-dogmaya-hazirlaniyor1.jpg

Önce Türkiye’ye sonra dünya açılacak

Fakültenin Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kınay’ın soyadına ithafen “Kınay” ismiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescillenen ilk yerli hibrit tütünü, mevcut üretimde yaygın olarak kullanılan çeşitlerden ayıran şey ise verim ve kalitede yaratacağı fark olacak. Aynı çalışma kapsamında geliştirilen standart tütün çeşidi “Erbasma” ise tütün arazilerinde güçlü bir alternatif olma hedefinde.

Bu çalışmayla birlikte bitki verimi bakımından yüzde 20-25, ürün kalitesi açısından da yüzde 8-10 oranında artış sağlayacağını söyleyen Kınay, Türkiye menşeli hibrit tütünün ülke içindeki üretim alanlarının yanı sıra uluslararası pazarlara da hitap etmeye başlamasıyla birlikte dünya genelinde tütüne önemli verim ve kalite unsurları sunacağını dile getiriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.