Patates ve soğanda hem üreticilerin hem de ihracatçıları zor durumda bırakan ihracat kısıtlaması 7 aylık bir sürenin ardından kaldırıldı.
Bu yılın başında kuru soğan ve patates ihracatına getirilen kısıtlamalar Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte tamamen kaldırıldı. Ticaret Bakanlığı’nın “İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”ine göre bu iki ürünün yeniden serbestçe ihraç edilebilmesini öngörüyor.
Ocak ayından beri beklenen karar
İç piyasada ürün arzı ve fiyatların dengelenmesi gerekçesiyle Ocak ayının ilk haftasında soğan ve patates ihracatı için Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuru yapılması zorunlu hale getirilmişti. Yurtdışı satışların fiili olarak durmasına neden olan bu karar, ürünlerinin depolarda kaldığını belirten üreticilerin tepkisini çekmişti.
Mayıs ayında yapılan düzenlemelerle birlikte ise kuru soğanda ihracatçı başına 250 bin ton, gözetim uygulaması başlatılan taze veya soğutulmuş patateste ise 50 bin tona kadar ihracat için izin verilmişti. Ancak bu uygulamalar iki ürünün de tarla fiyatlarının hızla gerilemesine engel olamadı.
Oyunun kuralları yeniden değişmesin!
Covid-19 salgının da etkisi nedeniyle patateste mevcut kotanın doldurulamadığını söyleyen Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, “Şu anda ürettiğimiz patates iç pazara ancak yeter. Ancak patates hasadımızın yüzde 90’ı Eylül ayında başlıyor. Umarız o zamana kadar ihracat kapısı yeniden kapanmaz” diyor.
İhracat pazarı hareketlenmeye başladı
Patates ve kuru soğanın ihracatı ön izne bağlı ürünler listesinden çıkarılmasıyla, hem ürünlerin bekleme süresinde kaynaklanana sorunlar hem de giderek artan pazar kaybı riski geride kalacak gibi duruyor. Patates üretiminin merkezlerinden Niğde’de pazarın hareketlenmeye başladığını söyleyen İL Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, alınan kararın hasat sürecine olumlu etki etmesini beklediklerini söylüyor.
Talep ve istihdam yeniden artacak
Bu hafta içi itibariyle ihracata başlamaya hedeflediklerini söyleyen ihracatçı Ali Aslanali, “İzin şartının kalkması üreticiye fiyat anlamında faydası sağlayacak, ürün talebi artacak, ayrıca istihdam ve döviz girdisi de artacak” derken, üreticilerden Onur Demirbaş ise fiyatların artmasıyla üreticilerin oluşan borçlarının ödemesinin mümkün hale geleceğini dile getiriyor.