tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.7.2020

İhracatı kısıtlanan ürünler tarlada kalıyor

İhracatı kısıtlanan ürünler tarlada kalıyor

İhracatına sınırlı olarak izin verilen patates ve soğanda üreticiler düşük fiyatlara karşın alıcı bulmakta zorlanıyor. Koronavirüs mağduru limonda da durum farklı değil.

Bu yılı hem ihracata dair alınan kararlar hem de salgın dönemi koşulları nedeniyle tam bir belirsizlik içinde geçiren soğan ve patates üreticileri için kriz bugünlerde iyice keskinleşmiş durumda. Pek çok bölgede üretici fiyatlarının dramatik bir şekilde düştüğü iki ürünün üreticilerin alıcı bulmakta zorlanırken, onları meyvecilik cephesinden ise limon yetiştiricileri eşlik ediyor.

Mayısta kararlar esnetildi ama…

Kuru soğan ve patateste zorlu süreç 2020’nin henüz ilk günlerinde başlamıştı. İç piyasanın düzenlenmesi için iki ürünün ihracatının ön izin şartına bağlanmasıyla dış satım fiilen durma noktasına gelmişti. Üreticilerin tepkisini çeken bu karar Mayıs başında yeniden ele alınmış ve soğan ihracatı 250 bin tonluk üst sınır ile yeniden serbest hale gelmişti.

ihracati-kisitli-olan-urunler-tarlada-kaliyor1.jpg

Aynı dönemde patateste ise Mersin limanına uğrayan ithal ürünlerin iç pazarda satıldığı tartışmaları alevlenmişti. Üretici birlikleri ithalatın engellenmesini ve ihracatta soğandaki gibi profesyonel firmalara ihracat izni verilmesini talep etmiş, sonrasında ise alınan kararla için ton başına 500 doların altında olan patates ihracatı için gözetim uygulaması başlatılmıştı.

Tarla fiyatları 50 Kuruşun altında

Ancak aradan geçen iki aya karşın mevcut uygulamalar ne soğan ne de patateste üreticileri rahatlatmadığı gibi, tarla fiyatları da son günlerde 50 Kuruşun altına kadar geriledi. Kuru soğanda fiyatlar 30, patateste ise 40 Kuruş civarında seyrederken, ihracatı Covid-19 salgınının ilk günlerinde yasaklanan ve ardından kotalı olarak izin verilen limonda da üreticiler aynı kaderi paylaşıyor.

Üretici elindeki pazarı kaybetti bile!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, ihracat izinlerinin geç açıklanması ve kısıtlı düzeyde tutulması nedeniyle bu ürünlerde pazarın kaybedildiğini dile getiriyor. Soğan hasadının yeni başladığı bölgelerde dahi ürünlerin 30 Kuruşa alıcı beklediği söyleyen Bayraktar, “Üreticiler piyasadaki belirsizlik ve düşük fiyat nedeniyle mağdur olurken tüccar da yeterli alım yapamadığı için pazarlama sorunları yaşıyor” diyor.

ihracati-kisitli-olan-urunler-tarlada-kaliyor2.jpg

Limonda kotanın yarısından azı ihraç edilebildi

Limonda ise belirlenen 10 bin tonluk kotanın yalnızca 4 bin tonunun ihraç edilebildiğini dile getiren Bayraktar, “Sınırlı ihracat ve talepteki daralma nedeniyle depolarda alıcı bekleyen limonlarda kalite kayıpları yaşanıyor. Eldeki ürün pazarlanamadığı takdirde kayıplar daha da fazla olacak. Bu yüzden kuru soğan, patates ve limonda ihracata getirilen kısıtlamalar kaldırılmalı” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.