tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.5.2020

Soğanda ihracat kapıları yeniden açılıyor

Soğanda ihracat kapıları yeniden açılıyor

Bu yılın başından beri soğan ihracatına getirilen fiili yasak kalkıyor. Buna göre ihracatçı başına 250 bin tonu geçmeksizin dış satın yapılabilecek.

Türkiye tarımında 2020 yılını en zorlu karşılayan grupların başında soğan üreticileri geliyor. Bunun altında, yılın hemen ilk haftası soğan ve patates ihracatına getirilen “ön izin” şartı kararı var. Ancak ürünleri elde kalan ya da ucuz fiyata elden çıkarmak zorunda kalan üreticiler artık rahat bir nefes alacak gibi görünüyor.

Ne olmuştu?

Uzunca bir süredir fiyat dengesi kurulamayan bu iki üründe iç piyasanın korunması amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından ön izin şartı getirilmişti. Yurtdışına satış yapacak firmaların öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuru yapmasını şart koşan bu Tebliğ ile birlikte aslında soğan ihracatı da fiilen durmuştu.

Üreticiler “ya ihracat ya iflas” dedi

Küresel piyasada artan fiyatlara karşı önlem olarak alındığı belirtilen karar üretici ve ihracatçıları tarafından ise olumsuz karşılanmıştı. Önceden yapılan ihracat anlaşmalarını hatırlatan üreticiler, ürünlerin depolarda çürümeye başladığını belirterek “ya ihracat ya iflas” demiş ve alınan kararın geri çekilmesini talep etmişti.

soganda-ihracat-kapilari-yeniden-aciliyor2.jpg

Depolarla 50 bin ton soğan var

Yeni yılın başında oluşan bu ihracat krizi Mart ayında koronavirüs nedeniyle dış ticarette yaşanan tıkanma ile farklı bir boyuta ulaştı. Nisan itibariyle ülke genelinde depolarda 50 bin ton soğan bulunduğunu söyleyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Akın Doğan, “Bu soğanı iç piyasada tüketmemiz mümkün değil. Bu stoklar erimez ise hem fiyatlar çok düşen hem de üretici kazanamaz” demişti.

Bakanlık açıkladı

İhracata dair uzun süredir beklenen açıklama ise Mayıs ayının başı itibariyle geldi ve Tarım ve Orman Bakanlığı arz fazlasını önlemek için soğan ihracatına belli sınırlar dahilinde izin verileceğini açıkladı. Buna göre firma başına toplam 250 tonu geçmeyecek şekilde ihracat için başvuru yapılabilecek ve ihracat için ön izin belgesi alabilecek.

soganda-ihracat-kapilari-yeniden-aciliyor1.jpg

Bu yıl verim yüksek, fiyatlar düşük

Soğan üretiminde şartlar bu yıl geçen sezona oranla oldukça farklı. Geçtiğimiz yıl yeterli ürünün alınmamasıyla birlikte ithalat yoluna başvurulmuş, ithal soğanların kalitesindeki düşüklük nedeniyle de arz düşük kalmıştı. Bu da fiyatların yükselmesine neden olmuştu.

Bu yıl ülke genelinde yüksek verim bekleniyor. İlk hasatlar da bunun işareti. Yeni ürünlerin toplanmasıyla birlikte kurusoğanın fiyatları da 1 TL’nin altına kadar düşmüş durumda. Bu da ihracat kapılarının yeniden açılmasını zorunlu kılan en önemli faktör olarak göze çarpıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.