Soğan ve patates ihracatı için getirilen ön izin zorunluluğu üreticilerin tepkisini çekiyor. Çorum’da toplanan soğan üreticileri tonlarca ürünün ellerinde kaldığını söylüyor.
Ocak ayının ilk haftasında soğan ve patates ihracatına getirilen ön izin şartına dair tartışmalar sürüyor. İç piyasanın korunması amacıyla yapıldığı belirtilen düzenlemeye karşı üreticilerden gelen tepki ise olumsuz. Çorum’da bir araya gelen soğan üreticiler ürünlerinin elde kaldığını belirterek alınan kararın geri çekilmesini talep etti.
Alınan karar ne diyor?
Son 2 yıldır fiyat dalgalanmalarıyla gündemden düşmeyen iki ana tarım ürünü olan patates ve soğan, bundan 3 hafta önce Ticaret Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliği doğrultusunda ihracatı ön izin şartına bağlanan ürünler listesine alınmıştı. Böylece, kuru soğan ve patates ihracatı yapmak isteyen firma ve üreticilerin öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuru yapması zorunlu hale geldi.
Kararın TBMM gündemine gelmesinin ardından Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan bir açıklama yapmıştı. Özellikle Güney Asya ülkelerinde artan soğan talebiyle birlikte fiyatların arttığına dikkat çeken Pekcan, bu durumun ülke içi fiyat dengelerini ve ürün ihtiyacını olumsuz etkilememesi için bu düzenlemenin yapıldığını belirtmişti.
Binlerce tonluk ihracat anlaşması varken
Süresiz olarak uygulamaya alınan izin zorunluluğun üreticinin ihracattaki etkinliğinin kısıtlanmasına yol açıp açmayacağı halen tartışılırken, soğan üreticileri ise karara tepkilerini dile getirdi. Tokat, Amasya, Yozgat ve Çorum’dan traktörleriyle Çorum-Alaca’daki buğday pazarına gelen üreticiler, ellerinde kalan tonlarca soğanın çürümeye başladığını söylüyor.
Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yapan üreticiler, pek çok ülkeyle binlerce tonluk ihracat anlaşması yaptıklarını belirtirken, “Alınan bu kararla birlikte ortada kaldık” diyor. “Soğanımızı kim alacak” dövizi taşıyan üreticilerin tek talebi ise izni şartının bir an önce kaldırılması.
Ya ihracat ya iflas!
Açıklamaya katılan üreticilerden Osman Kılıç, “Bir aydır soğanlarımı satamadığım için borçlarımı ödeyemiyorum. Traktörlerimizin hepsi bankalara kredili. Yarın bu kadar soğan çöpe döküldüğünde yetkililerimiz o zaman ne diyecek?” derken, bir diğer üretici İbrahim Eker ise, “Tarım Bakanlığı patateste olduğu gibi soğanda da hatalı bir politika izledi. Soğanlarımız depolarda çürümeye yüz tuttu” diye konuşuyor.
Soğanda yeni ürünün çıkmasına daha 2 ay olduğunu söyleyen üretici Ahmet Aköz ise, “2 aya kadar bu soğanlar ihraç edilmezse 3’te 2’si çöp haline gelecek” diyor. Yurtdışından henüz talep gelmeye devam ederken ürünlerin bir an önce ihraç edilmesi gerektiğini vurgulayan Aköz, “Fiyatları düşük tutmak için üreticiler iflasa sürükleniyor” yorumunu yapıyor.